Duhové bagely

Nápadité, veselé a chutné

Duhové bagely pocházejí z Brooklynu v New Yorku a jsou pestrobarevnou verzí běžných bagelů. Tohoto působivého efektu dosáhnete tónováním těsta potravinářskými barvami ještě před pečením. Náš recept s využitím parní trouby promění obvykle komplikovanou přípravu bagelů v zábavu, aniž byste zaznamenali jakýkoliv rozdíl v chuti. A pokud chcete, můžete bagely doplnit oblíbenou polevou.

Ingredience (asi na 10 bagelů)

2 šálky teplé vody
1 balení sušeného droždí
1 lžíce cukru
6 šálků hladké mouky (trochu mouky si zatím odložte)
2 lžičky soli
1 polévková lžíce rostlinného oleje + trochu oleje na vymazání mísy
Růžová, bílá a černá potravinářská barva

Postup

1. V míse stolního šlehače smíchejte teplou vodu a cukr. Do cukrové vody přidejte droždí a nechte odstát, dokud se netvoří bublinky a pěna (asi 10 minut).

2. K vodě přidejte mouku, olej a sůl.

3. Pomocí hnětače hněťte těsto 5 minut (pokud nepoužíváte stolní šlehač, hněťte těsto dřevěnou vařečkou, dokud na míchání nebude příliš husté). Asi po 5 minutách vyjměte těsto z misky a hněťte jej rukou ještě dalších 5 minut, dokud nebude mít hladkou nelepivou konzistenci. Pokud je těsto stále lepkavé, posypte ho moukou a hněťte, dokud nebude hladké.

4. Těsto přemístěte do velké mísy vymazané olejem. Zabalte do plastové fólie a nechte 60 minut kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

5. Když těsto vykyne, rozdělte ho na 3 rovnoměrné části. Každou porci cesta obarvěte jinou potravinářskou barvou. Doporučujeme vám, abyste každý díl těsta mísili 10 až 15 minut, abyste získali pěknou a rovnoměrnou barvu. Těsto, které právě nepoužíváte, zabalte do plastové fólie, aby nevyschlo.

6. Těsto vyválejte na desce a nakrájejte na proužky o rozměrech 2,5 cm x 15 cm. Těsto zakruťte, aby vytvořilo spirálu, a konce spojte.

7. Přemístěte bagely na mírně vymazaný povrch, zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout na místě bez průvanu, dokud nezdvojnásobí objem, to znamená přibližně 20 až 30 minut.

8. Bagely uložte na pečicí rošt a pečte při nízkém parním nastavení s teplotou 150 °C po dobu 12 minut. Teplotu zvyšte na 200 °C a pečte dalších 10 minut. Hotové bagely nechte odpočinout pod utěrkou.