Veganský banánový chlebíček bez lepku

Nevšední dezert

Sen milovníků čokolády a zdravé výživy. Tento banánový chlebíček obsahuje chia semínka a sladkost mu namísto cukru dodává agávový sirup. Bezlepkovou pochoutku ocení nejen příznivci veganské stravy, ale také každý, kdo ji ochutná.

Ingredience

4 banány (rozmačkané), 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje, ⅓ šálku agávového sirupu, 1 lžíce semínek chia smíchaných s 3 lžícemi vody, ⅓ šálku kousků kakaových bobů, ⅓ šálku nasekané hořké čokolády, 1 šálek špaldové mouky (bezlepkové, případně celozrnné), 1 lžíce prášku do pečiva, ¼ lžíce sody na pečení, špetka skořice, ¼ lžičky vanilkového extraktu, ¼ šálku kokosového mléka, 2 lžíce kakaového prášku

Krok 1

Troubu předehřejte na 180 °C. Ve vhodné misce smíchejte rozmačkané banány, kokosový olej, sirup z agáve a směs semínek chia s vodou. Vymíchejte do rovnoměrné směsi a přidejte mouku s práškem do pečiva.

Krok 2

Vezměte asi ⅓ těsta a smíchejte ji s kokosovým mlékem, kakaovým práškem, nakrájenou čokoládou, skořicí a vanilkou. Zbytek těsta nalijte do formy na chléb vyložené papírem na pečení a pak na něj vylijte čokoládové těsto. Vezměte si nůž a několikrát jím přejeďte přes těsto, aby se vytvořil mramorovaný efekt. Povrch ozdobte nakrájenými banány.

Krok 3

Pečte po dobu 35 až 40 minut, případně dokud špejli zapíchnutou do středu těsta nevytáhnete čistou. Před krájením nechte moučník mírně vychladnout.