Losos s květákem a kapustou

Svěží a lahodný pokrm v severském stylu

Dopřejte si zdravé jídlo z jednoduchých a chutných severských ingrediencí. Podle tohoto receptu se připravuje losos, bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin, metodou sous-vide, aby se uchovaly všechny vitamíny a minerály. Přílohu tvoří květák s kapustou, v nichž se ukrývá mnoho vitamínů. Zkrátka lehké, výživné a chutné jídlo.

Ingredience

140 g filety z lososa
500 g květáku
1 litr zeleninového vývaru
500 g sójového mléka
100 g jablečného octa
1 balíček listů kadeřavé kapusty
50 g olivového oleje
sůl, hnědý cukr, máslo a olej z hroznových jadérek

Krok 1

Květák rozdělte na růžičky. Odkrojte celý stonek a připravte z něj hmotu podobnou kuskusu. Vyberte si pár nejkrásnějších růžiček a nakrájejte je na tenké plátky.

Krok 2

Rybu vložte do sáčku a zatavte ji ve vakuovací zásuvce Electrolux. Metoda sous-vide úžasně zdůrazní přirozenou chuť lososa.

Krok 3

Růžičky květáku napůl uvařte v rendlíku na indukční varné desce. Sceďte vodu, přidejte sójové mléko a dovařte. Květák vložte do mixéru Electrolux MasterPiece, přidejte trochu mléka z vývaru a 3 minuty mixujte při maximální rychlosti, abyste připravili pyré. Přidejte rozpuštěné máslo a znovu mixujte další 3 minuty. Pokud je to nutné, dolijte trochu mléka, abyste dosáhli požadované konzistence. Osolte podle chuti.

Krok 4

Parní troubu Electrolux CombiSteamPro nastavte na režim pečení při nízké teplotě (51 °C). Vakuově uzavřené sáčky s lososem vložte do trouby na 25 minut. Díky vakuovému balení a nízké teplotě si ryba zachová svou úžasnou chuť a získá neuvěřitelně jemnou konzistenci.

Krok 5

V malé misce smíchejte ocet s vodou, solí a cukrem a přidejte trochu oleje z hroznových jadérek. Tento nálev vylijte na najemno nakrájený květák a dobře promíchejte. Když je ryba uvařená, vyjměte ji ze sáčku a utěrkou ji osušte. Při servírování dejte na talíř lžíci pyré a na něj položte filety z lososa. Ozdobte nakládaným květákem, listem kapusty a květákovým kuskusem.