Losos teriyaki
Kaše ze zeleniny z vývaru:
zelenina z vývaru
2–3 brambory (pokud máte uvařené)
sůl
pepř
máslo
36% smetana
špetka kmínu (nemusí být)
Příprava:
1. Zeleninu z vývaru rozmixujeme, můžeme třeba přidat i zbytek uvařených brambor z předešlého oběda.
2. Na pánvi rozpustíme lžíci másla a kaši lehce opečeme.
3. Když začne zlátnout, přidáme smetanu a podle hustoty zredukujeme.
4. Když dosáhne kaše odpovídající hustoty, osolte, opepřete a okmínujte.
Omáčka teryiaki:
hrnek sójové omáčky
hrnek medu
půl hrnku vína Mirin (nebo ovocného octa)
zbytky z lednice (střed papriky, česnek ve slupce, starý zázvor, nakrájená zelenina a ovoce – libovolně)
Příprava:
Všechny přísady vložte do rendlíku a povařte asi 15 minut. Omáčku sceďte přes síto.
Losos
filet z lososa
pražený sezam
jarní cibulka
Příprava:
1. Filet nakrájejte na porce. Vložte do pekáčku a dejte do trouby. Do středu jedné porce zapíchněte teplotní sondu.
2. Pečte v troubě pomocí páry na 80 °C, dokud vnitřní teplota ryby nedosáhne 62 °C.
3. Pokud nemáte funkci páry ani teplotní sondu, nastavte teplotu na 120 °C a pečte asi 20 minut (abyste se ujistili, že je ryba hotová, zapíchněte do masa párátko. Pokud hladce rybou projede, maso už je hotové).