Objevte

Švédský způsob vaření bez plýtvání

Nic není tak zásadní pro naše zdraví jako jídlo. Zásadní vliv má však i na stav naší planety – potravinářský průmysl v celosvětovém měřítku spotřebuje jednu třetinu elektrické energie a produkuje víc než 20 % skleníkových plynů.* Tím spíš je šokující skutečnost, že 30 % jídla vyhodíme, přestože každý devátý obyvatel Země chodí spát hladový.*** Proto chceme našim zákazníkům pomoci činit správná rozhodnutí ohledně jídla a mít tak větší pocit uspokojení.

* Zdroj: Cíle udržitelného rozvoje OSN, 2018

** Zdroj: Cíle udržitelného rozvoje OSN, 2018

*** Zdroj: Food Aid Foundation

Odpovědnější způsob vaření

Parní trouby si vystačí s minimem tuku a zachovávají více výživných a minerálních látek. Navíc pečou až o 20 % rychleji. Je to dámo tím, že voda a horký vzduch lépe přenášejí teplo. S tím souvisí i nižší spotřeba energie, tedy menší zátěž pro životní prostředí i naši peněženku.

Skvělá chuť, výživné jídlo

Vaření v páře přináší mnohem více než jen křupavou kůrku a šťavnatý vnitřek. Spojením tepla a páry nedochází k odpařování vlhkosti a tím je zachována nejen chuť, ale i nutriční látky, barva a vitamíny.

Regenerace (ohřívání) pomocí páry

Nevyhazujte zbytky těstovin nebo rýže. Funkce Regenerace vám umožní je správně ohřát, stejně jako třeba vařené brambory. Těstoviny, rýže a brambory mají tendenci při skladování v lednici vysychat a pára jim vrátí vlhkost.

Funkce Regenerace se skvěle hodí také k ohřívání zeleniny uvařené na páře – stačí ji dát na plech a chvíli před podáváním nechat působit páru. Po pár minutách bude opět vynikající.

My hlídáme vodu, vy vaříte dobroty

Indukční deska SenseBoil® má vroucí vodu plně pod kontrolou. Jakmile se přiblíží bod varu, automaticky upraví teplotu k udržení mírného vření. To vám umožňuje šetřit energií a soustředit se pouze na přípravu výborného jídla místo hlídání, aby vám voda z hrnce nepřetekla.

Neobvyklý výkon při vaření díky indukci

Indukce představuje energeticky úsporné vaření. Umožňuje přesné nastavení výkonu a okamžitou změnu nastavení pro dosažení správné teploty ve správnou chvíli. Využití 90 % vyrobené energie pro vás znamená nižší účty za elektrickou energii.

Dodatečné eko vylepšení – velká zásuvka

Zásuvku na zeleninu MaxiBox jsme navrhli speciálně pro skladování objemnějších potravin. Pohodlně do ní umístíte sáček s bramborami i celý meloun. Prostor v chladničce tak využijete maximálně efektivně.

#1 Zpracujte vždy vše, co máte v lednici

Naše lednice jsou často plné surovin, kterým končí lhůta spotřeby. Místo abyste je vyhodili, je lepší najít recept, kterým je proměníte v nějakou dobrotu. Zeleninou můžete obložit bagetu a nechat zapéct. Ze smetany, kousku klobásy a vajec vykouzlíte nadýchanou omeletou či zapečené těstoviny.

#2 Nevyhazujte zbytky

Při vaření vzniká spousta zbytků, které automaticky končí v koši. Přitom většina z nich se dá kreativně využít! Vodou po uvaření zeleniny (bez soli!) zalijete květiny a slupky od banánů spařené horkou vodou poslouží jako bezpečné hnojivo na kytky.

#3 Pomocníci proti plýtvání

I maličkost může zlepšit péči o životní prostředí. Na trhu je spousta vychytávek, které vám umožní žít v souladu s přírodou. S perlátorem na kohoutku omezíte spotřebu vody. Lněná taška na nákupy poslouží opakovaně a lépe než plastové z obchodu. Vakuové dózy prodlouží trvanlivost potravin, které máte v lednici, a díky filtračním lahvím nebo konvicím snížíte ve své domácnosti množství plastového odpadu.

#4 Nakupujte lokálně

Když jdete do obchodu, snažte se kupovat potraviny z tuzemské produkce. Tím podporujete místní výrobce a omezujete emise CO2. Navíc u takové zeleniny nebo ovoce tolik nedochází ke znehodnocení během přepravy a jejich spotřebitelnost tak vydrží mnohem déle.  

#5 Nepoužívejte palmový olej...

Tato často používaná surovina je škodlivá nejen pro lidský organismus, ale i pro životní prostředí. Kvůli pěstování palem jsou ničeny velké plochy deštných pralesů a umírají zvířata. Mnohem zdravější alternativou je olej řepkový nebo olivový.

#6 … ani potravinovou fólii

Raději sáhněte po uzavíratelné nádobě na potraviny, voskovaném papíru nebo zavařovací sklenici. Zajímavou variantou jsou vakuové dózy, které výrazně prodlužují čerstvost skladovaných potravin.

#7 Nevyhazujte jídlo

Stalo se vám, že jste koupili víc jídla, než jste dokázali sníst? Přebytečnou zeleninu a ovoce zavařte! Pomohou vám s tím trouby Electrolux, které jsou vybaveny speciálním programem na zavařování.

#8 Sušte nejen houby

Kromě hub stojí za to vyzkoušet také sušení ovoce a zeleniny. Je to skvělý způsob, jak si vytvořit zásoby na delší dobu dopředu. Z jablek získáte výživné křížaly a sušená zeleniny se dá přidávat do polévek a omáček.

#9 Zamrazujte

Mražení je nejúčinnější způsob, jak dlouhodobě skladovat potraviny. Přebytek surovin nebo uvařeného jídla uložte do mrazáku a sáhněte po nich, kdykoli vám dojdou čerstvé zásoby nebo se vám nebude chtít vařit.

#10 Plánujte

Než půjdete na nákup, připravte si seznam surovin, které budete v následujících 2–3 dnech potřebovat. Budete mít lepší představu o svém jídelníčku, ušetříte čas strávený nakupováním i peníze za zbytečnosti. Díky tomu tak vyhodíte mnohem méně jídla. 

#1 Zvyšte výkon svojí ledničky

Toho se dá dosáhnout mnoha způsoby. Nejdůležitější je zajistit odpovídající ventilaci. Nezakrývej mřížky a ventilační otvory a snažte se uvnitř ledničky rozmístit suroviny rovnoměrně. Nenastavujte také příliš nízkou teplotu, pokud to nevyžadují skladované potraviny. Čím nižší teplota, tím vyšší spotřeba elektřiny!

#2 Využívejte zbytkového tepla

Zbytkové teplo je stav, kdy indukční deska už neodbírá proud, ale uvnitř stále vytváří teplo. Díky zbytkovému teplu můžete úsporně dokončit přípravu jídla, a přitom ušetřit elektrickou energii.

#3 Pomozte myčce v boji s připáleným nádobím

I ta nejlepší myčka na světě může mít problémy s umytím nejšpinavějšího a připáleného nádobí. Než ho tedy vložíte do myčky, seškrábejte nejhorší zbytky nebo nechte nádobí odmočit ve dřezu s teplou vodou a saponátem.

#4 Více neznamená vždy lépe

Pokud potřebujete horkou vodu, odměřte do konvice nebo hrnce pouze přesné množství. Ušetříte čas a peníze. Při vaření v hrnci používejte pokličku a nádobu postavte na střed plotýnky.

#5 Plně využívejte svoji myčku

Když používáte myčku nádobí, vždy ji zcela naplňte. Všechny předměty naskládejte do košů, které jsou k tomu určeny, ale pozor na to, abyste je nepřetížili. Dejte přednost programu ECO, který zajistí nejefektivnější využití vody a energie.

#6 Dbejte na čistotu

Špinavá indukční deska vypadá v kuchyni nehezky, a navíc prodlužuje dobu potřebou k přípravě jídla. Udržujte desku čistou a po každém použití ji umyjte. Vyděláte na tom dvakrát!

#7 Využívejte svou troubu naplno

Když už je vaše trouba rozpálená, využijte ji k pečení několika věcí najednou. Ušetříte tak čas a energii.

#8 Vsaďte při úklidu na přírodu

Ekologie v kuchyni není jen omezení spotřeby energie. Důležité je i to, jaké používáte čisticí prostředky. Dejte přednost eko výrobkům od prověřených značek nebo sáhněte po přírodních surovinách, jako je soda, kuchyňská sůl, citrónová šťáva nebo ocet. S nimi dokonale vyčistíte špinavou desku nebo linku a zároveň pomůžete přírodě.

#9 Vybavte se moderními hrnci

Používání starého nádobí může mít vliv na chuť vařených pokrmů, ale i na spotřebu energie. Moderní nerezové hrnce se zahřejí rychle a rovnoměrně, čímž sníží spotřebu elektrické energie.

Prvních 20 kroků k zero waste

Změna pro budoucí dobro naší planety začíná u každého z nás, v naší vlastní kuchyni. Právě tam můžete zabránit plýtvání a zachránit jídlo před vyhozením. Začíná to správným skladováním a končí zužitkováním veškerých zbytků. Vaření z toho, co dům dal, podporuje tvořivost. Zapojte fantazii, inspirujte se u okolí a vzdělávejte se. Můžete překvapit nejen členy domácnosti, ale i sami sebe. Po malých krůčcích můžete udělat opravdu hodně pro naši úžasnou planetu a při té příležitosti se i dobře a chutně najíst. 

  • Topinamburový krém s chipsy ze slupek
    Topinamburový krém s chipsy ze slupek
  • Losos teriyaki
    Losos teriyaki
  • Vývar zero waste
    Vývar zero waste
  • Paštika ze zeleniny z vývaru

Prohlédnout produkty

  • Trouby
    Trouby

    ​Objevte skutečně intuitivní trouby Electrolux. Pomocí páry, teplotní sondy a široké nabídky programů na pečení se můžete pustit i do odvážnějších receptů. Vaší kreativitě se meze nekladou.

  • Varné desky
    Varné desky

    Indukční desky Electrolux jsou bezpečné, snadno se čistí a nabízejí precizní nastavení teploty. Díky tomu se můžete posunout na vyšší kulinární úroveň.

  • Myčky nádobí
    Myčky nádobí

    Tiché, výkonné a úsporné – naše vestavné myčky vám maximálně usnadní život.

  • Chladničky
    Chladničky

    Chladničky Electrolux 360° chrání potraviny v celém vnitřním prostoru. Pro kvalitnější život. Navrženo ve Švédsku.