Velikonoční recepty

Velikonoční recepty

Velikonoce se u nás již od pradávna slaví hodováním a pomlázkou. Přivítejte tedy jaro s plnou gastronomickou parádou v duchu tradiční symboliky: na Zelený čtvrtek to chce něco s jarní zelení a sladké jidáše, Velký pátek je postní, ale nad hustou polévkou se dá přimhouřit oko, o Bílé sobotě nesmí chybět nádivka a na Boží hod naservírujte perfektní pečeni. Inspirujte se vyladěnými recepty a přivítejte jaro s chutí!

Jidáše podle PečemPecen
Zelený čtvrtek začněte sladce

Zlatavé velikonoční jidáše jsou z podobného těsta jako mazanec nebo vánočka. Chuťově však bohatší a díky medu sladší. Upečte si je z parádního těsta podle PečemPecen, s přidáním páry pro sametově nadýchaný vnitřek a tenkou křupavou kůrku na povrchu. Naučíme vás i těsto vytvarovat do těch nejhezčích symbolů.

Špenátová krémová polévka

Špenátová polévka
Vydatná polévka na Velký pátek

Na Velký pátek by se měl držet půst. Dovoleny jsou ryby nebo husté zeleninové polévky. Uvařte si krémovou polévku z čerstvého špenátu plnou vitamínů. Je hustá, jemná a zasytí vás.

Tradiční velikonoční nádivka
od Dariny Křivánkové

Nádivka je důležitou součástí velikonočního hodování. Podávala se na Bílou sobotu a symbolizovala ukončení dlouhého půstu. Co rodina, to originální chuť. My vám přinášíme léty osvědčený recept babičky Dariny Křivánkové, jak sama říká: „Za ty roky jsem nenašla důvod ji dělat jinak. I když jsem jich vyzkoušela spoustu, k téhle klasice se vždycky ráda vrátím.“

Jehněčí pečeně

Jehněčí pečeně s bylinkami
Sváteční hodování

Mladá pečeně je ideální sváteční pokrm na Boží hod. Vyzkoušejte jehněčí provoněné rozmarýnem a tymiánem a dejte si záležet na správném propečení.

Naše parní trouby

Poradí si s pečením, vařením, grilováním i přípravou pokrmů Sous-Vide. Pára dodá surovinám vláhu, zvýrazní chuť a podtrhne přirozenou strukturu. Vychutnejte si šťavnaté maso, chléb s křupavou zlatavou kůrkou i zeleninu, která si zachová barvu i cenné vitamíny.

Další recepty

  • Slaný špenátový koláč

    Quiche představuje skvělou teplou svačinu, když se vrátíte domů celí promrzlí.

  • Pečené kuře se zeleninou

    Pečené kuře je bezesporu jedno z nejoblíbenější jídel. Chutná malým i velkým.

  • Koláč se špenátem a kuřetem

    Zbylo vám pečené kuře? Zpracujte maso do křupavého koláče se špenátem.