Slaný špenátový koláč

Slaný špenátový koláč

Podle Kitchen story

Slaný koláč neboli quiche podle Kitchen story je skvělou teplou svačinou, když se vrátíte domů celí zmrzlí. Můžete si ho ale upéct a vzít s sebou ven na piknik, protože chutná i za studena. Zkrátka ideální recept do každého počasí.

Ingredience

Na těsto: 225 g celozrnné špaldové mouky, 125 g studeného másla, 3 žloutky, 1–2 lžíce ledové vody, čerstvý tymián, sůl, máslo na vymazání formy

Na náplň: 80 g čerstvého špenátu, 300 ml 30% smetany, 2 vejce, 100 g strouhaného parmezánu, čerstvý tymián, sůl, pepř

Multifunkční parní trouba CombiSteam Pro

Trouba CombiSteam Pro umožňuje vaření, pečení, grilování i vakuové vaření. Čistí se sama párou a disponuje zabudovanou teplotní sondou.

Postup

1. Do mísy nasypejte mouku, přidejte ½ lžičky soli, žloutky, na kostky nakrájené máslo, tymián a dobře spolu promíchejte. Postupně přidávejte 1–2 lžíce vody, dokud nebude těsto hladké. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici cca 40 minut odležet.

2. Předehřejte si horkovzdušnou troubu na 180 °C. Těsto rovnoměrně rozválejte na tloušťku asi 5 mm a vyložte jím máslem vymazanou formu na koláč. Přebytečné okraje odřízněte nožem. Těsto vidličkou lehce propíchejte, přikryjte pečicím papírem a vysypejte fazolemi. Těsto se nebude při pečení zvedat. Vložte do trouby a 10 minut předpečte.

3. Z předpečeného těsta odstraňte papír s fazolemi a naplňte čerstvým špenátem. V misce dobře promíchejte smetanu, vejce, strouhaný parmezán a nasekaný tymián. Dochuťte solí, pepřem a nalijte rovnoměrně na špenát. Pečte 30 minut, vyndejte z trouby a nechte vychladnout.