Pečený květák

Pečený květák s ořechovou strouhankou a petrželovým pestem

Podle Kitchen story

Jestli máte předsudky vůči květáku, upečte si ho jako Marika z dua Kitchen story. Ořechy a domácí petrželové pesto promění fádní květák ve velmi originální vegetariánské jídlo, které je lehké a velmi chutné. Otestováno i na mužích.

Ingredience

Na pečený květák
2 malé květáky, 80 ml olivového oleje, 1 lžička mleté červené papriky, ½ lžičky sušeného mletého česneku, 1 hrst hladkolisté petržele, sůl, pepř

Na petrželové pesto
1 hrst hladkolisté petržele, 100 ml olivového oleje, 30 g strouhaného parmezánu
1 hrst mandlí

Na ořechovou strouhanku
2 lžíce olivového oleje, 5 lžic kukuřičné strouhanky, 1 hrst mandlí, 1 hrst vlašských ořechů
sůl, pepř

Pečený květák

Postup

1. Květák zbavte listů a překrojte napůl. Od středu pak krájejte plátky silné asi 2 cm, čím více ke kraji se budete blížit, tím více se bude květák drolit. To vůbec nevadí a použijte i menší kousky.

2. V misce smíchejte olivový olej, mletou papriku a česnek. Přidejte nasekané listy petržele, ochuťte solí a pepřem. Pomocí lžičky rozetřete marinádu z obou stran nakrájených plátků květáku a pak je vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

3. Plech vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 17–20 minut, do zezlátnutí okrajů.

4. Do stolního mixéru vložte všechny ingredience potřebné na pesto a mixujte, dokud se vše nespojí.

5. Na pánev vlijte lžíci olivového oleje, nechte lehce rozpálit. Vsypte strouhanku, nahrubo nasekané mandle a vlašské ořechy. Ochuťte solí a pepřem a restujte do zezlátnutí. 

6. Pečený květák servírujte na talíř spolu s ořechovou strouhankou. Vše zakápněte petrželovým pestem a navrch můžete doladit čerstvou řeřichou.