Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky s mandlemi

Od Slepičárny

Období vánočního pečení je tu! Určitě uznáte, že receptů na vanilkové rohlíčky není nikdy dost. Pokud stále hledáte ten pravý, zkuste tyhle mandlové! Jsou dokonale křehké, pečené v páře a díky špaldové mouce i o něco zdravější.

Ingredience

Na dva plechy rohlíčků budete potřebovat:

200 g hladké mouky, 80 g jemně namleté celozrnné špaldové mouky, 220 g másla pokojové teploty, 100 g moučkového cukru + na obalení, semínka z vanilkového lusku, 120 g mletých mandlí

Postup

Prosejte obě mouky do mísy, přidejte změklé máslo, cukr, semínka z vanilkového lusku a vypracujte „drobenkové“ těsto. Poté do něj ještě zapracujte jemně namleté mandle. Vypracujte hladké těsto, přendejte ho do potravinářského sáčku a nechte přes noc v chladu odpočinout.

Odpočinuté těsto vyválejte na válečky o průměru asi 2 cm (můžou být i větší, když budete mít strach, že by se lámaly) a rozkrájejte je na 1 cm velké dílky. Z nich v dlaních vyválejte vždy malý váleček, a z něj pak ohněte rohlíček.

Rohlíčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je (ideálně v páře) v troubě předehřáté na 160 °C asi 10 minut. Pokud nemáte parní troubu, pak stačí dát rendlík s vodou na dno trouby. Rohlíčky budou ještě křehčí! Že jsou hotové poznáte tak, že se nelepí k papíru a zlehka zrůžoví.

Lehce zchladlé rohlíčky obalte v moučkovém cukru. Přendejte je do krabice od bot a nechte je alespoň 14 dní rozležet v chladu.