Pečená jablka s křupavou náplní
Z multifunkční parní trouby
Kombinace sladkých jablek a křupavé náplně vás nadchne. Připravte lahodný dezert, kterým potěšíte celou rodinu.
Přísady na pečená jablka s křupavou náplní
Ingredience
4 ks velkých jablek Golden Delicious
Sirup
10 g másla, 2 lžíce cukru krupice, šťáva z jednoho citronu
Náplň
2–3 kusy upečených croissantů, 150 ml 33% smetany, 2 vejce, 80 ml polotučného mléka, 1 lusk čerstvé vanilky (nebo trocha vanilkového extraktu), 75 g třtinového cukru, 50 g čokolády na vaření, 2 lžíce loupaných mandlí, 2 lžíce sušených brusinek, 50 g změklého másla na potření, cukr moučka na posypání, jahody, máta a vanilková zmrzlina na ozdobu
Příprava
1/ Připravte si jablka
Jablka shora i zespoda seřízneme a do jejich středu zapíchneme kulaté vykrajovátko takové velikosti, aby od slupky zbýval alespoň 1 cm dužiny jablka. Potom pomocí malé lžičky nebo vykrajovátka na melouny vydlabeme dužinu s jadřincem tak, abychom dole nechali 2cm vrstvu jablka. Z másla, cukru a citronové šťávy svaříme v kastrůlku hustý sirup, kterým vytřeme vydlabaná jablka. Jablka přendáme na plech s pečicím papírem a dáme do předehřáté trouby na režim Horká pára Interval / Nízká vlhkost Low na 180 °C na 10 min rozpéct. Croissanty nakrájíme na menší kousky.
2/ Křupavá náplň
Vanilkový lusk podélně rozřízneme, a tupou stranou nože vyškrábeme zrníčka z obou polovin lusku. Zrníčka dáme do smetany společně s vejci, mlékem, cukrem, rozšleháme a přelijeme přes nakrájené croissanty. Přidáme předkrájené mandle a brusinky, na hrubo nadrcenou čokoládu a promícháme. Hotovou směs necháme 1 hodinu odpočinout.
3/ Naplňte jablka
Poté směsí vrchovatě naplníme rozpečená jablka. Vršek jablek lehce potřeme máslem a upečeme v předehřáté troubě na režim Pravý horký vzduch při 180 °C zhruba 15 minut. Po pečení jablka přendáme na talíř, posypeme moučkovým cukrem, ozdobíme jahodami, lístky máty a podáváme s vanilkovou zmrzlinou.