OCHUTNEJTE ŠPENÁTOVÝ PAŘENÝ KNEDLÍK

Špenátový pařený knedlík

od @muz_v_zastere

Ingredience

500 g polohrubé mouky, 160 g mléka, 100 g vody, 50 g oleje, 1 kostka droždí (42 g), 2 lžičky cukru, 1 vajíčko, 2 lžičky soli

Špenátové těsto:
125 g čerstvého špenátu, 50 g vody, 200 g polohrubé mouky

Špenátový pařený knedlík

Postup

  1. Z vlažného mléka, cukru, droždí a trochy mouky připravíme kvásek.
  2. Smícháme mouku se solí, přidáme kvásek, vajíčko, olej a vypracujeme těsto.
  3. Těsto rozdělíme na dvě části – asi na 1/3 a 2/3.
  4. Do menší části přimícháme rozmixovaný špenát s vodou a mouku. Vytvarujeme bochánky, které posypeme moukou a necháme cca 1 hodinu v teple vykynout.
  5. Vykynuté bílé těsto jemně rozválíme na tloušťku asi 1,5 cm. Na bílé těsto dáme špenátové těsto a jemně protáhneme nebo vyválíme na velikost bílého.
  6. Srolujeme jako roládu, vytvarujeme knedlík, přendáme na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 30 minut kynout, než zdvojnásobí objem.
  7. Vykynutý knedlík dáme napařit do parní trouby. Vložíme jej do studené trouby, nastavíme teplotu na 100 °C na nejvyšší stupeň páry a paříme 30 minut. Pokud máte v parní troubě program Knedlík, použijte ten. Během paření troubu neotevíráme.
  8. Pokud nemáte parní troubu, můžete použít i klasický pařák.
Parní trouba Electrolux
Proč vařit v páře?

Příprava pokrmů v páře je rychlejší, zdravější a úspornější. Je to skvělý způsob, jak zvýraznit přirozenou chuť, snížit spotřebu soli a tuku a v surovinách zachovat maximum živin. Parní technologie v troubách Electrolux udržuje konstantní teplotu a vlhkost pro rovnoměrné propečení bez vysušování.