Obrácený švestkový koláč

Obrácený švestkový koláč

ze špaldové mouky

Švestky, typické ovoce pozdního léta, které je bohaté na minerální látky a vlákninu. Jsou dobré čerstvé i sušené, ale ještě lepší v ovocném koláči. Blogerka FoodLover je zkombinovala se skořicí a třtinovým cukrem, který moučníku dodá příjemnou karamelovou příchuť.

Ingredience

Na těsto: 150 g hladké špaldové mouky, 120 g povoleného másla, 150 g třtinového cukru, 2 vejce, 3 lžíce mléka, 1 menší lžička skořice, 1 menší lžička prášku do pečiva, špetka soli

Náplň: cca 10 švestek, plátky mandlí, 2 lžíce třtinového cukru, 50 g másla

Postup

1. Nejdříve si vypeckujte švestky a překrojte je na půlky. Dno dortové formy o průměru cca 23 cm bohatě vymažte máslem. Kousky zbylého másla dejte na dno formy, zasypte třtinovým cukrem, skořicí a plátky mandlí. Na směs vyskládejte rozpůlené švestky řezem dolů.
 

2. Těsto připravíte tak, že povolené máslo začnete šlehat se třtinovým cukrem. Až se spojí dohladka, zašlehejte po jednom i vejce. Dále přidejte mléko a po částech zapracujte mouku s kypřicím práškem a skořicí. Do příliš hustého těsta můžete přidat ještě jednu lžíci mléka. Hotové těsto nalijte na švestky a rovnoměrně rozetřete.

3. Koláč pečte v horkovzdušné troubě při 180° asi 30 až 40 minut. V polovině pečení koláč otočte, aby se propekl ze všech stran. Pokud máte troubu Electrolux, nemusíte, protože naše trouby pečou rovnoměrně. Ještě teplý koláč vyklopte z formy tak, ze nejdříve opatrně odřízněte spodek tupým nožem od formy, aby na ní nezůstaly nalepené některé švestky, poté překlopte na talíř. Na závěr ještě posypejte plátky mandlí.