Nektarinková galetka

Francouzský koláč

podle Foodlover

Víte, co je to galetka? Ve Francii tak nazývají jakýkoli kulatý křupavý koláč se zahnutými okraji a odhaleným středem, aby byla pěkně vidět náplň. Ta může být na sladko i na slano. Mouku i náplň můžete střídat podle libosti, nikdy byste ale neměli nahradit máslo jiným tukem. V receptu s nektarinkami od Foodlover se nebojte zužitkovat i povadlejší kousky ovoce, co už v puse nekřupou.

Ingredience

90 g másla, 150 g hladké špaldové mouky, 2–3 lžíce ledové vody, špetka soli, 4 nektarinky, 2 lžíce meruňkové marmelády, pekanové ořechy, na servírování javorový sirup

Nektarinková galetka

Postup

1. Nejdříve si připravte těsto. Mouku propracujte s lehce povoleným máslem (to je dobré rozkrájet na malé kostičky), přidejte špetku soli, lžičku cukru a po částech i vodu. Zkuste dvě lžíce, pokud se těsto bude špatně pojit, přidejte ještě půlku. Musí vzniknout hezké jemné konzistentní těsto, které dejte vychladit na hodinu do lednice.
 
2. Mezitím si vypeckujte a nakrájejte nektarinky. Těsto vyválejte do většího kruhu, potřete meruňkovou marmeládou, vyskládejte nektarinkami a zasypejte nasekanými pekanovými ořechy.
 
3. Troubu si předehřejte na 180 °C (vhodný je horkovzdušný program). Koláč dejte na plech vyložený pečicím papírem (ideální je dírkovaný plech, který těsto propéká i zespodu) a pečte dozlatova.
 
4. Galetku můžete před podáváním polít ještě trochou javorového sirupu.