Podzimní koláč

Podzimní koláč
s jablky a sněhovou pokrývkou

Podle Slepičárny

„Na podzim, když jsou všude na zahradě jsou spadaná jablka, mám chuť upéct koláč. Zrovna tento recept mám od maminky. Jablečný koláč s pokrývkou z bílkového sněhu je nejen moc dobrý, ale navíc i skvěle vypadá! Proto se klidně může stát slavnostním dortem na oslavu narozenin,“ popisuje Jana z blogu Slepičárna.

Přísady na podzimní koláč

Forma o Ø 28 cm
Příprava: 1,5 hodiny

160 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů), 50 g moučkového cukru, 100 g studeného másla + na vymazání formy, 2 žloutky

6-8 sladších menších jablek, třtinový cukr podle chuti (já dávám 3-4 lžíce), mletá skořice

4 bílky, 100 g moučkového cukru

Multifunkční parní trouba CombiSteam Pro

Trouba CombiSteam Pro umožňuje vaření, pečení, grilování i vakuové vaření. Čistí se sama párou a disponuje zabudovanou teplotní sondou.

Postup

1. Připrav si těsto. Na vále nebo pracovní ploše rukama propracuj hladké těsto z mouky, prášku do pečiva, moučkového cukru, studeného nakrájeného másla a žloutků. Těsto dej do mikroténového sáčku a nech v ledničce na 30 minut odpočinout.

2. Mezitím zbav jablka jádřince a nakrájej je i se slupkou na menší kousky. Přendej je do mísy a smíchej s cukrem a skořicí. Nech chvilku odpočinout.

3. Vyšlehej sníh z bílků a cukru, musí být pevný, nesmí téct. Těsto vyválej, buď na pomoučněném válu nebo pomocí pečicího papíru na kruh o větším průměru než je forma. Troubu předehřej na 180°C.

4. Vyválené těsto přendej do máslem vymazané formy, musí být i po okrajích. Vidličkou zlehka propíchej dno. Korpus peč při 180°C lehce dozlatova, asi 15 minut. Nemusí být zatížené fazolemi.

5. Vyndej předpečený korpus, navrch rozděl jablka s cukrem a skořicí. Pokud jablka pustí šťávu, tak ji slij, protože korpus by byl moc vlhký.

6. Nakonec zlehka koláč ozdob sněhem. Sniž teplotu trouby na 170°C a peč do zlatova asi 25 minut. Podávej vychladlé.