Černé super tacos

Černé super tacos

podle Kitchenette

Jestli hledáte originální recept na zahradní party, vsaďte na mexické tacos. A ještě větší dojem uděláte, když těsto na pšeničné tortilly obarvíte aktivním uhlí na černo jako foodblogerka Kitchenette. Na kilo mouky dejte jednu lžíci aktivního uhlí.

Ingredience

Na náplň: kadeřávkový salát s avokádem (viz recept), trhané hovězí maso, fermentovaná mrkev a cibule, crѐme fraȋche nebo zakysaná smetana a čerstvý koriandr na servírování, popřípadě chilli omáčka či šťáva z limetky

Na trhané hovězí maso: 1 kg hovězí kližky, 1 velká cibule, 5 stroužků česneku, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička sladké papriky, půl lžičky mletého nového koření, 1 lžička mletého koriandru, mořská sůl, čerstvě mletý pepř, špetka kajenského pepře, 300 ml rajčatové passaty, olej na smažení

Na fermentované mrkve a cibule na julienne: 1 kg mrkve, 1 kg červené cibule, 2 stroužky česneku, 1 bobkový list, 6 kuliček nového koření, půl lžičky mletého koriandru, případně chilli paprička, 2% solný roztok dle potřeby

Postup

1. Hovězí omyjte, osušte a očistěte od případných blan. Na rozpálené pánvi nebo přímo v hrnci, ve kterém budete péct, jej pořádně zatáhněte – tedy ze všech stran opečte na rozpáleném oleji tak, aby zezlátlo. Stačí pár minut z každé strany. Pak maso na chvilku vyjměte z hrnce a na zbylém tuku orestujte cibulku. Když je měkká, přidejte všechno koření, nechte rozvonět a na závěr přihoďte i propasírovaný česnek. Teď můžete maso vrátit zpět do hrnce, přidat passatu a podlít horkou vodou, přibližně tak 400 ml.

2. Hrnec přiklopte dobře těsnicí pokličkou, vložte do trouby a nechte tzv. táhnout při 120 °C po dobu 3 až 4 hodin, až bude maso úplně měkké. Maso můžete dusit také na sporáku při slabém výkonu, ale musíte ho víc hlídat, aby se nepřipeklo. Zhruba v půlce přípravy ho osolte.

3. Takto připravované hovězí je více podlité než běžná pečeně a má to svůj důvod. Až bude hotové a bude se doslova rozpadat, vyjměte jej ven a pomocí vidličky ho hezky natrhejte na vlásky. Natrhané pak vložte zpět do zbylé šťávy. Díky tomu získáte hezky šťavnatou náplň.

Fermentované mrkve a cibule na julienne

1. Připravte si čisté, ideálně vysterilizované nádoby, ve kterých budete chtít mrkve fermentovat. Namíchejte i solný roztok. Nejlepší je použít odstátou, převařenou nebo filtrovanou vodu. V jednom litru vody rozmíchejte 20 g kvalitní soli, jako je solný květ nebo himálajská sůl.

2. Mrkve očistěte a pokrájejte či nastrouhejte na tzv. julienne, tedy tenké nudličky. Cibule také očistěte a nakrájejte je na tenké měsíčky či kolečka. Vše dejte do velké mísy nebo hrnce a dobře promíchejte. Přidejte solný roztok tak, aby byla všechna zelenina namočená, a nechte hodinu i déle odstát. Zelenina trochu zkřehne, pustí šťávu a bude se lépe dávat do nádob. Na dno sklenice umístěte koření a plňte ji zeleninovou směsí. Nebojte se ji pořádně upěchovat.

3. Obsah sklenice zalijte solným roztokem, který vám zbyl v míse, tak aby zakryl veškerou zeleninu. Nyní je třeba zeleninu zatížit, aby nebyla v kontaktu s hladinou. Ideální je menší talířek, který zafunguje jako píst a stlačí zeleninu pod hladinu. Stačí ho zatížit třeba kamenem, který jste vysterilizovali varem.

4. Teď už nechte přírodu pracovat za vás. Sklenice dejte na tmavé místo, nebo alespoň ne na přímé slunce. Ideální teplota je mezi 18 až 21 °C. Celý proces by měl trvat 7 až 10 dní, podle teploty prostředí. Občas sklenice zkontrolujte, jestli nepřetékají, a přitlačte „píst“. Jak zelenina fermentuje, tvoří bublinky oxidu uhličitého a ten vytlačuje hladinu láku nahoru. Zeleninu můžete průběžně kontrolovat také podle chuti. Bude mít nakyslou chuť, lehce štiplavou. Uložte ji do lednice, kde proces fermentace zastavíte nebo alespoň maximálně zpomalíte. Nicméně i chuť bude lehce dozrávat. Takto naložená zelenina se může skladovat v chladné temné místnosti dlouhé měsíce.

Chilli limetková omáčka

100 ml čerstvé limetkové šťávy, 1 malá šalotka nakrájená na jemné kostičky, 1 lžička rostlinného oleje, 1,5 lžičky rybí omáčky, chilli paprička nakrájená na jemné kousky bez stopky a jadérek.

Do šťávy z limetky přidejte rybí omáčku, olej a chilli papričku. Promíchejte a můžete servírovat.

Díky páře připravíte jídla jako profík

S profesionálními troubami Electrolux se i příprava náročnějšího menu promění v zábavu. Pára harmonicky doplňuje tradiční horkovzdušné pečení, a tak zlepšuje chuť i strukturu pokrmů. Ať už budete nadále připravovat své prověřené recepty, nebo dáte přednost novým chuťovým variacím, pára pokrm vždy pozvedne. Maso bude křehčí a šťavnatější a moučníky nadýchané a vláčné.