Grilovaný chřest se zastřeným vejcem

V hlavní roli chřest

podle Kitchen story

Chřest je typickým zástupcem sezónní zeleniny. Marika s Jirkou ho rádi připravují se slaninou, zastřeným vejcem a doma vypěstovanými klíčky.

Ingredience

300g zeleného chřestu, 4 plátky slaniny, 2 vejce, 2 snítky tymiánu, vinný ocet, olivový olej, sůl, pepř

Porce: 2
Čas přípravy: 25 minut

Postup

Rozpalte si grilovací pánev.

1. Chřest zbavte dřevnatého stonku. Chřest rozdělte na dvě porce a každou zvlášť zabalte do slaniny. Poté chřest ve slanině zprudka ogrilujte.

2. Dejte vařit vodu do hrnce na zastřená vejce. Do vody dejte lžíci vinného octu a sůl. Jakmile začne voda vřít, stáhněte plamen na střed, aby voda jen lehce probublávala. Lžicí vytvořte ve vodě menší vír, do kterého vyklepněte vejce. Pokud se necítíte jistí, můžete si vejce vyklepnout nejdříve do hrnečku. Bude se vám lehčeji vkládat do vody. Vařte cca 3 minuty.

3. Opečený chřest položte na talíř a nakonec přidejte zastřené vejce. Tymián zbavte dřevnatého stonku a dejte nahoru. Vše zakápněte olivovým olejem, přidejte špetku soli a pepře.

TIP: „Pokud se v přípravě zastřených vajec ještě necítíte jistí, můžete si vejce vyklepnout nejdříve do hrnečku. Bude se vám snáze vkládat do vody. Také platí, že čím jsou vejce čerstvější, tím více pevného bílku obsahují, a tak se pro přípravu zastřených vajec hodí  více.”