Šlehačková bábovka

„Na bábovkách mě baví jejich tvar, který je variabilní podle formy. Svou první bábovku jsem upekla v 9 letech a od té doby raději striktně dodržuji recept. Do tohoto jsem přidala navíc pouze kakao, protože potom bábovka chutná skoro jako ta klasická třená,“ vysvětluje Jana z blogu Slepičárna. Už cítíte tu vůni pohodového nedělního odpoledne?

Ingredience

3 vejce (zvlášť žloutky a bílky na sníh), 150 g krupicového nebo třtinového cukru, 200 ml smetany ke šlehání, 250 g polohrubé mouky + na vysypání formy, ½ prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů), 1 lžíce holandského kakaa, máslo na vymazání formy, moučkový cukr na posypání

Kuchyňský robot Assistent

Prošlehejte a promixujte se k lepšímu pečení. S naším robotem Assistent se i náročné kuchyňské úkony změní v zábavu, abyste si přípravu jídla mohli skutečně užívat.

Postup

1. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Žloutky s cukrem utřeme v robotu do pěny. Vmícháme polovinu smetany a vyšleháme. Zvlášť si prosejeme mouku s práškem do pečiva. Směs postupně přidáváme do žloutkové pěny a dolijeme šlehačku. Nakonec z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do těsta.

2. Formu na bábovku poctivě vymažeme máslem a vysypeme moukou. Asi 1/3 těsta si dáme stranou a utřeme s kakaem. Do formy nejprve nalijeme část světlého těsta, pak dáme kakaové a dokončíme světlým těstem.

3. Bábovku pečeme cca 40 minut. Až na povrchu zezlátne, zkusíme zapíchnout špejli. Pokud se těsto nelepí, je hotová. Bábovku přendáme na mřížku a necháme vychladnout. Pak ji vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.