Co je horkovzdušná fritéza?
Kompletní průvodce nepostradatelným kuchyňským spotřebičem
Horkovzdušné fritézy určitě patří mezi spotřebiče, o kterých se hodně mluví. A není divu. Nabízejí pohodlí, kvalitu a efektivitu v době, kdy lidé kriticky zkoumají všechny aspekty svého životního stylu, snaží se žít zdravěji a šetřit peníze.
Pokud se chcete dozvědět, jaký přínos mohou mít horkovzdušné fritézy právě pro vás, náš praktický průvodce vám prozradí vše, co je dobré vědět.
Jak fritézy fungují, jak je používat a jestli by zrovna vám a vaší domácnosti taková fritéza nepřišla vhod.

Jak horkovzdušná fritéza funguje?
Horkovzdušné fritézy využívají k přípravě jídla horký vzduch, který rychle cirkuluje v uzavřené nádobě. Horký vzduch z povrchu jídla odebírá vlhkost a tím je příprava rychlejší, rovnoměrnější a s křupavým výsledkem.
Je to něco úplně jiného než smažení v rozžhaveném oleji v klasické fritéze nebo na pánvi. Většina potravin totiž žádný olej nepotřebuje. Méně tuku znamená zdravější jídlo.
I když má horkovzdušná fritéza některé vlastnosti společné s elektrickou troubou, díky menší velikosti a účinnějšímu technickému řešení bývá rychlejší. Takže šetří energii a čas.
Existují take horkovzdušné fritézy, které kromě smažení a pečení umí vařit v páře, kombinovat horký vzduch s párou nebo sušit potraviny (například ovoce nebo maso). Fritézy mají i přednastavené programy, které usnadňují přípravu oblíbených potravin. Pro tyto recepty automaticky nastaví čas a teplotu, které můžete také upravit ručně podle svých preferencí.
Jak se horkovzdušná fritéza používá?
1. Před použitím ji vyčistěte
2. Horkovzdušnou fritézu předehřejte
Pokud používáte pečicí papír, během předehřívání ho do fritézy nedávejte.
Většina horkovzdušných fritéz má digitální displej, na kterém si můžete nastavit přesnou teplotu a načasování – nekteré mají i nastavení pro předehřívání.
Vždycky doporučujeme přečíst si pokyny výrobce a nastavit teplotu podle typu připravovaného jídla.
3. Podle potřeby vymažte fritovací koš tukem nebo použijte pečicí papír.
Pokud používáte pečicí papír, hliníkovou fólii nebo jiné pomůcky, měli byste je do horkovzdušné fritézy vložit zároveň s potravinami.
4. Dejte potraviny do koše
5. Kontrolujte průběh přípravy
Některé nové horkovzdušné fritézy mívají přední stěnu skleněnou nebo poloprůhlednou, takže můžete připravované jídlo kontrolovat bez vyndávání koše (které přeruší proces vaření). Jídlo se tak připraví rychleji a lépe, zatímco vy ušetříte čas a energii.
6. Vyjměte pokrm z horkovzdušné fritézy
Při manipulaci s jídlem v horkovzdušné fritéze doporučujeme používat pouze dřevěné nebo plastové náčiní, protože kov může povrchovou úpravu poškrábat nebo poškodit.
Dávejte v této fázi pozor, protože koš a potraviny jsou velmi horké.
7. Nechte horkovzdušnou fritézu vychladnout
8. Horkovzdušnou fritézu vyčistěte
Většinu košů z horkovzdušných fritéz lze dát do myčky. Zabírají ale dost místa, proto zvažte, jestli by vaší horkovzdušné fritéze nestačilo rychlé otření, anebo jestli už potřebuje důkladně vyčistit.
Nepoužívejte drsnou houbičku a rozhodně nepoužívejte ocelovou drátěnku, protože by vám poškodila povrchovou úpravu.
Co můžete v horkovzdušné fritéze připravovat?
Horkovzdušné fritování se hodí pro většinu potravin, které se dají připravovat v běžné troubě nebo smažit na varné desce. Patří sem mražené potraviny, jako jsou hranolky, kuřecí nugety a zelenina, ale i čerstvé a chlazené potraviny, jako jsou kuřecí prsa nebo slanina, brambory nebo ryby.
A můžete na to jít kreativně. V horkovzdušné fritéze například přesně načasujete přípravu vařených vajec. Hodí se i na pečení koláčů, sušenek a brownies.
Snadno najdete nápadité a chutné recepty přímo pro přípravu v horkovzdušné fritéze. Inspiraci na recepty naleznete zde!
Horkovzdušná fritéza není vhodná pro ohřev tekutin nebo pro potraviny s různou dobou přípravy, protože rychle cirkulující vzduch je může vysušovat. Dobrým příkladem je brokolice, u které se tlustý stonek připravuje úplně jinak než jemné růžičky.
Další potraviny, které se do horkovzdušné fritézy nehodí:
- Odpalované těsto
- Pokrmy s omáčkou
- Polévka
- Popcorn (při praskání se může zachytit v topném tělese a způsobit požár)
- Rýže nebo jiné obiloviny, které se musí vařit ve vodě
Ať už připravujete cokoli, horkovzdušnou fritézu nepřeplňujte. V přeplněném koši nemůže horký vzduch proudit, jídlo se tak nebude připravovat rovnoměrně a může být nedopečené.
Je potřeba v horkovzdušné fritéze používat olej?
Mnoho lidí se snaží jíst zdravěji, což často znamená omezení tuku při přípravě jídla.
Horkovzdušné fritézy umožňují připravit křupavé a rovnoměrně propečené pokrmy bez nutnosti smažení v oleji. U některých receptů je však určité množství oleje stále potřeba. Přesné doporučení byste měli najít přímo v receptu, podle kterého vaříte.
Pokud je olej potřeba, nejlepší volbou může být olej ve spreji. Ten se dá nanést v tenčí vrstvě a rovnoměrněji než olej nalévaný z lahve. Pokud ale dáváte přednost oleji v lahvi, doporučujeme olej rovnoměrně rozetřít mašlovačkou.
Inspiraci na recepty naleznete zde!
Dá se v horkovzdušné fritéze používat alobal nebo příslušenství?
Pro usnadnění přípravy pokrmů a omezení nutného úklidu po každém použití se dají použít běžně dostupné kuchyňské potřeby jako hliníková fólie nebo pečicí papír.
V horkovzdušné fritéze můžete používat i jiné nádobí vhodné do trouby včetně nádobí ze skla, keramiky, kovu nebo silikonu. Obecně platí, že pokud se nádobí hodí do trouby, dá se používat i v horkovzdušné fritéze.
Dejte si však pozor, aby příslušenství nebránilo proudění vzduchu, protože to znemožní správnou přípravu jídla a mohlo by to dokonce způsobit požár. Před použitím jakéhokoli příslušenství v horkovzdušné fritéze doporučujeme důkladně si přečíst pokyny výrobce.
Na trhu existuje široká nabídka speciálního příslušenství pro horkovzdušné fritézy, včetně táců, stojanů a silikonových košů, které usnadňují čištění. Například kulinářská sada.
Jak horkovzdušnou fritézu čistit a udržovat?
Horkovzdušnou fritézu je z hygienických důvodů vhodné čistit po každém použití. Pomáhá to předcházet nežádoucím pachům ze zbytků jídla nebo oleje.
Čištění horkovzdušné fritézy je naštěstí jednoduché.
Koš po každém použití otřete hadříkem, případně umyjte v myčce.
Čas od času je vhodné horkovzdušnou fritézu vyčistit důkladně. Pamatujte ale přitom na to, že topné těleso a vnější plášť fritézy se musí vždy umývat ručně – a pouze když je fritéza úplně vychladlá a odpojená ze zásuvky.
Správný postup čištění vaší horkovzdušné fritézy najdete v návodu k použití. Doporučujeme se jím řídit, protože mezi jednotlivými modely mohou být drobné rozdíly.
Nepoužívejte drsnou houbičku a rozhodně nepoužívejte ocelovou drátěnku, protože by vám poškodila povrchovou úpravu.
Návody k použití naleznete zde.
Doba přípravy v horkovzdušné fritéze
Použitím horkovzdušné fritézy místo klasické trouby dobu přípravy obvykle zkrátíte. Horkovzdušné fritézy navíc obecně můžou pracovat s nižší teplotou, takže jsou rychlejší a účinnější než běžné trouby.
Před použitím fritézy si vždy přečtěte návod k použití a dodržujte pokyny uvedené na obalech potravin.
Je příprava v horkovzdušné fritéze zdravější než jiné způsoby vaření?
Princip přípravy v troubě a v horkovzdušné fritéze je stejný, rozdíl je však v tom, že smažená jídla budou z horkovzdušné fritézy krásně křupavá – navíc díky minimálnímu množství oleje bývá příprava v horkovzdušné fritéze zdravější alternativou oproti smažení na pánvi.
Náklady na provoz, cena a energetická účinnost horkovzdušných fritéz
Hodně lidí se při rozhodování, jestli je pro ně horkovzdušná fritéza vhodná, ze všeho nejdřív ptá na náklady ve srovnání s provozem trouby a na celkovou energetickou účinnost horkovzdušných fritéz.
Obecně platí, že ve srovnání s přípravou stejného jídla v běžné troubě je provoz horkovzdušných fritéz levnější. K zahřátí spotřebují méně energie a připravují jídlo rychleji.
Mívají však menší celkovou kapacitu. Pokud tedy chystáte velké pokrmy nebo několik různých potravin najednou, může být efektivnější péct všechno najednou v troubě.
Horkovzdušná fritéza pravděpodobně nenahradí troubu úplně, ale je skvělým pomocníkem pro rychlou a energeticky úspornou přípravu menších jídel nebo jednotlivých ingrediencí.
Jaké jsou obvyklé problémy s horkovzdušnými fritézami?
Mezi běžné problémy s horkovzdušnými fritézami patří nerovnoměrně připravené jídlo nebo příliš vysušené jídlo. Tyto potíže lze obvykle vyřešit úpravou teploty, nepřeplňováním koše nebo správným umístěním fólie, pečicího papíru či příslušenství tak, aby nebránily cirkulaci vzduchu.
Pokud máte složitější problém nebo se domníváte, že vaše horkovzdušná fritéza nefunguje správně, přestaňte ji používat, prostudujte si návod nebo kontaktujte výrobce. Stejně jako u jiných kuchyňských spotřebičů je důležité dbát především na bezpečnost a vždy dodržovat doporučené pokyny.
Je pro vás horkovzdušná fritéza to pravé?
Obliba horkovzdušných fritéz má svůj důvod. Při správném použití patří mezi nejrychlejší, nejefektivnější a dokonce i zdravější způsoby přípravy jídla. Jsou všestranné a praktické a staly se nepostradatelnou součástí mnoha moderních kuchyní.
Teď, když už víte vše podstatné o horkovzdušných fritézách, si můžete kliknutím na odkaz prohlédnout naši kompletní nabídku.
https://www.electrolux.cz/kitchen/small-kitchen-appliances/fryers/air-fryers/