Chuť zažít víc

Nezapomenutelné chvíle

Vaření, to není jen příprava jídla. Je to rituál plný barev, chutí a zábavy. Máte i vy chuť zažít víc? Nechte se inspirovat oblíbenými food blogery nebo otestujte nové kombinace chutí přímo v našem Foodtrucku. Možností je celá řada. Objevte s námi skvělá jídla i opomíjené suroviny. Získáte nejen dokonalé jídlo, ale i nezapomenutelné zážitky.

Inspirujte se od milovníků jídla

Tři blogy, pětice kuchařů, stovky receptů a tisíce fotek, nad kterými se sbíhají sliny. Mariku, Jirku, Terezu, Janu a Štěpána spojuje láska k jídlu a chuť dělit se s ostatními o recepty, tipy a nápady, jak proměnit vaření v kreativní zábavu. Nechte se inspirovat a nahlédněte přímo do jejich kuchyně. Jak si poradí s úkolem připravit tradiční jídla trochu jinak?

Ochutnejte skvělá jídla od profíků

Zajímá vás, jak si v kuchyni vedou naši kuchaři Antonín Bradáč a Jiří Hilgart? Přihlaste se na některý z kurzů vaření, kde vám předvedou, jak připravit lahodné a zdravé jídlo v multifunkční parní troubě. Potkat je můžete i v našem Foodtrucku, který je vždy plný dobrot. Stačí sledovat jeho trasu.

Kurzy vaření

Chcete se seznámit se všemi funkcemi, které trouby Electrolux nabízí, a naučit se využívat páru na maximum? Naši kuchaři vám na kurzech vaření ukáží, jak na to.

Přihlaste se na kurz

Foodtruck

Kde náš Foodtruck aktuálně najdete, co pro vás bude mít přichystáno za pochoutky a kdo vám je uvaří? Sledujte jeho trasu a nenechte si ujít žádnou zastávku.

Objevte Foodtruck

Recepty

Lámete si hlavu s tím, co připravíte k obědu či večeři? Inspirujte se našimi recepty pro multifunkční parní trouby. Jsou rychlé, snadné a lahodné, stačí si jen vybrat.

Inspirujte se našimi recepty

Zapojte kreativitu

Bez fantazie, dobrých nápadů a odvahy experimentovat by v kuchyni byla nuda. Máte chuť zažít víc? Spotřebiče Electrolux posunou vaši kreativitu do nových dimenzí a promění vaření v zábavu. Nechte se inspirovat, zkoušejte nové kombinace chutí a servírujte svým nejbližším skvělá jídla, na která budou s láskou vzpomínat.

Stáhněte si kuchařku s oblíbenými recepty českých foodblogerů

Máte chuť zažít víc? Pusťte se do kreativního vaření s foodblogery. Experimentujte, zkoušejte nové chuťové kombinace a zapojte fantazii. Chcete vědět, co si pro vás gastronadšenci z blogů FoodLover Kitchen story a Slepičárna blog nachystali? Stáhněte si naši kuchařku ZDARMA.

#chutzazitvic #makelifedelicious #electrolux

Zajímavé novinky, rady a tipy

Inspirace do vašeho mailboxu

Pravidelně vám přinášíme informace o novinkách, soutěžích i probíhajících akcích. Přihlaste se k odběru, aby vám nic z toho neuniklo.


Venku chutná nejlépe

Hezké počasí láká ven, tak proč sedět doma? Vydejte se do parku na piknik nebo na výlet do přírody a s sebou si zabalte poctivé domácí občerstvení. Žádný fast food ze stánku! Přinášíme vám inspirativní recepty, které pro vás napekli naši známí blogující gurmáni v troubách Electrolux a dokonalý výsledek si pojistili přidáním páry. Vychutnejte si šťavnaté maso a vláčné dezerty někde v trávě pod širým nebem. Uvidíte, že na čerstvém vzduchu chutná mnohem lépe.

Letní salát
s trhaným kuřecím masem

Trhané maso je hit a nemusí to být jen vepřové. Blogerka FoodLover použila kuřecí prsa, dobře je nachutila a svěřila na hodinu parnímu programu trouby Electrolux. Výsledkem je krásně měkké a šťavnaté maso, které si můžete zamíchat třeba do zeleninového salátu, vložit do bagety nebo sendviče. Ideální jídlo s sebou na cesty nebo do práce.

Zapečený francouzský toust s ovocem

Letní snídaně v trávě ve francouzském stylu a na sladko. V tomto receptu od Slepičárna blogu se používá pravá francouzská brioška, která má velmi typickou sladko-slanou chuť. Pokud ji v obchodě neseženete, zvládnete si ji upéct i sami. Kombinace s čerstvými jahodami, třešněmi a vanilkou chutná vážně božsky. A když přidáte během pečení trochu páry, jako my v troubě PlusSteam, bude toust uvnitř vláčný a na povrchu krásně křupavý.

Ořechové mini bábovičky
od Kitchen story

Jsou roztomilé, hříšně dobré a raz dva upečené. Ořechové mini bábovičky s čokoládovou polevou podle Kitchen story si můžete upéct kdykoli vás přepadne chuť na sladké nebo chystáte občerstvení třeba na piknik. Všechny ingredience určitě najdete doma ve spíži, stačí je jen smíchat dohromady a za hodinu už voní bábovičky na stole.

Naše parní trouby

Poradí si s pečením, vařením, grilováním i přípravou pokrmů Sous Vide. Pára dodá surovinám vláhu, zvýrazní chuť a podtrhne přirozenou strukturu. Vychutnejte si šťavnaté maso, chléb s křupavou zlatavou kůrkou i zeleninu, která si zachová barvu i cenné vitamíny.


Gastrokroužek: pečeme v páře

Co vznikne, když se potká parta gurmánů a zapálených kuchařů kolem kuchyňského ostrůvku? No přece Gastrokroužek! Čas od času se scházejí a vaří na předem vybrané téma. Během přípravy ladí postupy, sdílejí své zkušenosti… tvůrčí inspirace víří kolem a vzduchem se linou božské vůně. Jejich tváře dost možná znáte, teď poznáte i jejich společné dílo. Od nás dostali zadání na přípravu jídel v parní troubě. Jak si s tím poradili? Podívejte se na jejich recepty a vyzkoušejte sami!

Pusťte páru do kuchyně

Naše parní trouby si poradí s pečením, vařením, grilováním i přípravou pokrmů Sous Vide. Pára dodá surovinám potřebnou vláhu, zvýrazní jejich chuť a podtrhne přirozenou strukturu. Vychutnejte si šťavnaté maso, chléb s křupavou zlatavou kůrkou i zeleninu, která si zachová barvu a vitamíny.

Černé super tacos
podle Kitchenette

Jestli hledáte originální recept na zahradní party, vsaďte na mexické tacos. A ještě větší dojem uděláte, když těsto na pšeničné tortilly obarvíte aktivním uhlí na černo jako foodblogerka Kitchenette. Na kilo mouky dejte jednu lžíci aktivního uhlí.

Kadeřávkový salát
s avokádem

Tento salát podle foodlogerky Kitchenette perfektně ladí s jejím receptem na černé super tacos, ale klidně si ho můžete dát samotný nebo jako přílohu třeba ke grilovanému masu. A pozor, kadeřávek je extrémně zdravá zelenina! 😊

Tradiční velikonoční nádivka
od Dariny Křivánkové

Nádivka je důležitou součástí velikonočního hodování. Podávala se na Bílou sobotu a symbolizovala ukončení dlouhého půstu. Co rodina, to originální chuť. My vám přinášíme léty osvědčený recept babičky Dariny Křivánkové, jak sama říká: „Za ty roky jsem nenašla důvod ji dělat jinak. I když jsem jich vyzkoušela spoustu, k téhle klasice se vždycky ráda vrátím.“

Lasagne na víně

Lasagne na víně

Lasagne jsou poměrně náročné na přípravu, ale když si dáte záležet, výsledek stojí za to. Vyzkoušejte recept od blogerky Kateřiny, která vynechala tradiční bešamel a do ragú z mletého masa přidala víno a portské.


Čerstvý chléb vytažený z trouby

PečemPecen: Pečeme s párou

PečemPecen je komunita nadšených domácích pekařů. Tváří, tělem i duší tohoto projektu jsou Juliana s Martinem, které dost možná znáte jako Maškrtnicu a pana Cuketku. Nyní jsme spojili síly dohromady a přinášíme vám speciál pečení v páře. Přípravu receptů jsme svěřili troubám PlusSteam, protože horký vzduch v kombinaci s párou dokáže vykouzlit to nejlepší a nejkřupavější pečivo. Těšit se můžete na spoustu receptů a videí. A jestli si netroufáte na vlastní kvásek, mrkněte na kváskovou mapu PečemPecen, kdo z blízkého okolí je ochotný se o něj s vámi podělit.

Jidášky neboli ptáčci

Jidáše mají v některých regionech podobu ptáčka, symbolu zrození. Vytvarujete ho tak, že z těsta uválíte váleček v délce 15 až 20 cm a uvážete z něj jednoduchý uzel. Spodní konec nastřihnete jako „ocásek“ a do horního zapíchnete koření jako oči. Jednodušší a stejně hezkou variantou je třeba uzel nebo spirála.

Žemle na hot dog

Upečte si pravé americké žemle na hot dog, pohrajte si s náplní a máte skvělé pohoštění, které potěší a zasytí všechny věkové kategorie. Žemle jsou nasládlé, pečením v páře krásně nadýchané, přesto pevné, aby zvládly pořádnou nálož ingrediencí. Můžete si je dát i druhý den nebo uložit do mrazáku pro strýčka příhodu.

Co umí pára?

Každý, kdo už pár chlebů upekl, ví, jak je pára pro jeho přípravu důležitá. Právě trocha vlhkosti vykouzlí kůrku tak akorát tenkou, kaštanově vybarvenou a lesklou. Díky páře může pečivo během prvních chvilek v troubě zvětšit svůj objem do maximální možné míry a nepopraskat.

Trouba PlusSteam

Multifunkční trouba s funkcí PlusSteam vládne velkým vnitřním prostorem, rovnoměrným pečením a množstvím pečicích programů. Zvládne všechno, co od multifunkční horkovzdušné trouby očekáváte, má však jednu podstatnou funkci navíc – páru. Trocha páry k horkému vzduchu na začátku pečení je zárukou perfektního kynutí a křupavé kůrky. Pečivo je uvnitř vláčené, nadýchané a na povrchu krásně křupavé.


Recepty podle Foodlover

Nektarinková galetka

Nektarinková galetka
francouzský koláč

Víte, co je to galetka? Ve Francii tak nazývají jakýkoli kulatý křupavý koláč se zahnutými okraji a odhaleným středem, aby byla pěkně vidět náplň. Ta může být na sladko i na slano. Mouku i náplň můžete střídat podle libosti, nikdy byste ale neměli nahradit máslo jiným tukem. V receptu s nektarinkami od Foodlover se nebojte zužitkovat i povadlejší kousky ovoce, co už v puse nekřupou.

Letní salát
s trhaným kuřecím masem

Trhané maso je hit a nemusí to být jen vepřové. Blogerka FoodLover použila kuřecí prsa, dobře je nachutila a svěřila na hodinu parnímu programu trouby Electrolux. Výsledkem je krásně měkké a šťavnaté maso, které si můžete zamíchat třeba do zeleninového salátu, vložit do bagety nebo sendviče. Ideální jídlo s sebou na cesty nebo do práce.

Tatarák z červené řepy

Ideální předkrm pro ty, co neholdují masu

Když se řekne tatarák, pravděpodobně se vám vybaví oblíbená pikantní směs, jejíž základ tvoří škrábané hovězí maso. Na způsob tataráku ale můžete upravit třeba i lososa nebo, stejně jako Tereza, pečenou červenou řepu. Její jemná nasládlost tvoří lahodný kontrast s výraznou chutí i aromatem kozího sýra a lehkou štiplavostí rukoly. Zkrátka ideální předkrm pro hosty, kteří příliš neholdují masu.

Dýňový koláč

Jestli jste unavení ze všech jablečných štrůdlů, zkuste dýňový koláč. Dýni donesla sousedka Eva, vejce snesly strýcovy slepice, těsto jsme udělali a všechno vyfotili s mým tříletým synovcem. Víkend na jihu Čech mě vždycky dobije energií, abych zvládla všechen ten čas strávený v krásně uspěchané Praze.

Vánoční dobrota i pro začátečníky

Pokud nepatříte mezi zručné pekaře nebo nemáte příliš času, ale přesto chcete oslnit návštěvu domácím cukrovím, vsaďte na nepečené kuličky. Nejsou náročné na přípravu, ale o to lahodnější je jejich chuť. Pokud jde o ingredience, nemusíte se nutně držet našeho receptu, zapojte fantazii a přidejte do nich to, co vám nejvíc chutná.

Stáhněte si kuchařku s oblíbenými recepty českých foodblogerů

Máte chuť zažít víc? Pusťte se do kreativního vaření s foodblogery. Experimentujte, zkoušejte nové chuťové kombinace a zapojte fantazii. Chcete vědět, co si pro vás gastronadšenci z blogů FoodLover Kitchen story a Slepičárna blog nachystali? Stáhněte si naši kuchařku ZDARMA.

Ideální menu podle FoodLover

Protože nejraději vaří pro svou rodinu a dobré kamarády, preferuje Tereza u stolu přirozenost a nenucenou atmosféru i uvolněný styl servírování. Baví ji připravovat klasická jídla, která mají její blízcí rádi, ale zároveň se je snaží pojmout jinak, odlehčit je či zmodernizovat, zkrátka nenásilně propojit staré s novým.

„Myslím, že každý, kdo jen trochu chce, může pro své nejbližší připravit skvělé menu, které je potěší a nadchne,“ říká Tereza.

Kuchyňský robot Assistent

Prošlehejte a promixujte se k lepšímu pečení. S naším robotem Assistent se i náročné kuchyňské úkony změní v zábavu, abyste si přípravu jídla mohli skutečně užívat.

Jak na sněhovou pusinku s mascarpone a ovocem

Křehký dezert z bílkového sněhu se doslova rozplývá na jazyku. V kombinaci s krémovým sýrem a smetanou mu odolá jen málokdo.

„Základem sněhových pusinek, které trochu připomínají novozélandský moučník Pavlova, jsou krásně našlehané bílky. Do nich se přidá cukr, ocet a škrob. Po vyndání z trouby je sněhový korpus na povrchu krásně upečený, uvnitř je ale ještě vlhký. Když se pusinky doplní krémem a ovocem, nemají konkurenci,” popisuje Tereza.

Užijte si skvělou chuť šťavnatého roastbeefu

Pokud čekáte více hostů, v multifunkční parní troubě snadno připravíte i pořádný kus masa. Jeho propečení vám pomůže průběžně sledovat teplotní sonda.

Tereza si přípravu hovězího v páře pochvaluje: „U roastbeefu je potřeba ohlídat vnitřní teplotu masa, aby bylo krásně šťavnaté a tak akorát propečené. K tomu dopomůže jednak zabudovaná teplotní sonda, ale samozřejmě také pára, která zdůrazní skvělou chuť masa.“

Zážitek pro všechny smysly

Skutečně vynikající jídlo by mělo nejen skvěle chutnat, ale také lákavě vypadat, protože nejprve jíme očima. V případě krémové bramboračky ale servírování může být trochu oříšek.

Tereza si naštěstí umí poradit: „Krémové polévky jsou na foodstyling docela náročné, protože jsou ploché a bez struktury. Pár triky z ní ale vykouzlíte úplně něco jiného. Vyberte jednoduchý bílý talíř a hezkým detailem, použijte čerstvě nasekané bylinky, krutony a kontrastní chilli papričku.“

Aby se hosté cítili skvěle

Kromě skvělého jídla můžete návštěvu okouzlit také příjemným prostředím a stylově prostřenou tabulí. Tereza při stolování sází na nadčasovou jednoduchost, která nikdy neurazí, kombinovanou s originálními nápady.

„Miluju čerstvé květiny a krásný porcelán. Tu správnou atmosféru vyčarují také svíčky, krásně naservírované čerstvé jídlo a hlavně přirozená atmosféra. Nehrajte si doma na luxusní restauraci a užijete si večeři ještě o kousek více,“ doporučuje.

FoodLover: Česká klasika i gastronomická inspirace z cest

Milovnice jídla, zapálená cestovatelka, advokátní koncipientka, perfekcionistka a tak trochu nervák – tak se vidí Tereza z blogu FoodLover. Ten vznikl před necelými pěti lety na dovolené v Thajsku. Tereza si hravě poradí s českou klasikou v podobě guláše nebo pečené husy, ale stejně tak ji baví zkoušet recepty z různých koutů světa a vymýšlet vlastní chuťové variace. Kromě receptů a inspirace mezi své příznivce šíří také plátěné tašky s labužnickými potisky.

Co vás při vaření nejvíc inspiruje?
Hrozně moc věcí! Roční období, momentální nálada a taky lidi okolo mě, ať už to jsou kamarádi, světoví šéfkuchaři nebo babičky, které vaří poctivou českou kuchyni.

Pro koho nejraději vaříte?
Nejraději pro ty úplně nejbližší. Jídlo je společenská záležitost, nejradši jsem, když se sejdeme u velkého stolu, jeden od druhého ochutnáváme, povídáme si, popíjíme dobré víno a je nám fajn.

Jaké bylo nejoblíbenější jídlo vašeho dětství?
Kulajda, ta mě provází celý život. Je to pro mě symbol domova a takové rodinné jídlo, ke kterému se moc ráda vracím.

Společné vaření s FoodLover

Skvělé setkání v Electrolux AvantGarde škole vaření

Tereza alias FoodLover, kuchař Jirka Hilgart, tři desítky milovníků jídla, spotřebiče Electrolux, spousta čerstvých surovin, dobré víno a přátelská atmosféra. Takové bylo blogersko-kulinářské setkání, které proběhlo na konci března v Electrolux AvantGarde škole vaření. A jaké se podávalo menu? Krémová bramboračka, šťavnatý roastbeef z parní trouby a sladká tečka v podobě sněhové pusinky s lesním ovocem.

#chutzazitvic #makelifedelicious #electrolux

Zajímavé novinky, rady a tipy

Nechte se inspirovat a usnadněte si s námi život

Spotřebiče navrhujeme tak, aby vám jejich funkce zpříjemňovaly každý den. Při vaření, úklidu i péči o prádlo. Chceme vám usnadnit život a ušetřit čas, abyste se mohli soustředit na to, co vás opravdu baví. Máte chuť zažít víc? Sledujte naše videa, v nichž vám ukážeme praktické tipy a představíme novinky, které pro vás připravujeme.


Recepty podle Slepičárny

Krémová polévka s pečeným květákem

Až půjdete na trh pro sezónní zeleninu, nezapomeňte na květák. K obědu i k večeři, doma nebo na chalupě váš žaludek potěší super rychlá a neskutečně dobrá polévka, která je korunovaná pečenými růžičkami květáku s exotickou příchutí.

Zapečený francouzský toust s ovocem

Letní snídaně v trávě ve francouzském stylu a na sladko. V tomto receptu od Slepičárna blogu se používá pravá francouzská brioška, která má velmi typickou sladko-slanou chuť. Pokud ji v obchodě neseženete, zvládnete si ji upéct i sami. Kombinace s čerstvými jahodami, třešněmi a vanilkou chutná vážně božsky. A když přidáte během pečení trochu páry, jako my v troubě PlusSteam, bude toust uvnitř vláčný a na povrchu krásně křupavý.

Polévka je grunt

Základem barevné jarní polévky je poctivý slepičí vývar.
I když je třeba ho pomalu táhnout 4 hodiny, výsledek zkrátka stojí za to. Vývaru klidně můžete připravit větší množství, pokud ho nespotřebujete hned, můžete ho po menších porcích zamrazit – kvalitní drůbeží základ se totiž doma nikdy neztratí. Jana se Štěpánem do polévky kromě domácích nudliček netradičně přidávají třeba ředkvičky, hrášek nebo medvědí česnek. Chuť, kterou tímto postupem získáte, vás spolehlivě postaví na nohy.

Podzimní koláč

„Na podzim, když jsou všude na zahradě jsou spadaná jablka, mám chuť upéct koláč. Zrovna tento recept mám od maminky. Jablečný koláč s pokrývkou z bílkového sněhu je nejen moc dobrý, ale navíc i skvěle vypadá! Proto se klidně může stát slavnostním dortem na oslavu narozenin,“ popisuje Jana z blogu Slepičárna.

Vanilkové rohlíčky s mandlemi

Období vánočního pečení je tu! Určitě uznáte, že receptů na vanilkové rohlíčky není nikdy dost. Pokud stále hledáte ten pravý, zkuste tyhle mandlové! Jsou dokonale křehké, pečené v páře a díky špaldové mouce i o něco zdravější.

Chipsy z řepy

Hledáte slanou dobrotu, kterou byste mohli bez velkých výčitek uzobávat při sledování filmu? Vyzkoušejte chipsy z červené a oranžové řepy. Jednotlivé plátky se připravují v troubě, a tak při pečení neplavou v přepáleném oleji. Výsledkem jsou křupavé lupínky, jejichž chuť vás mile překvapí.

Šlehačková bábovka

"Na bábovkách mě baví jejich tvar, který je variabilní podle formy. Svou první bábovku jsem upekla v 9 letech a od té doby raději striktně dodržuji recept. Do tohoto jsem přidala navíc pouze kakao, protože potom bábovka chutná skoro jako ta klasická třená," vysvětluje Jana z blogu Slepičárna. Už cítíte tu vůni pohodového nedělního odpoledne?

Zimní smoothie

Smoothie jsou skvělou alternativou zdravé svačiny. Dají se připravovat ze sezónních surovin a na tisíc způsobů. Podle Slepičárna blogu stačí rozmixovat vše, co máte rádi… No, abyste nedopadli jako pejsek s kočičkou, doporučujeme vyzkoušet jejich vyladěnou kombinaci pro zimní doping.

Stáhněte si kuchařku s oblíbenými recepty českých foodblogerů

Máte chuť zažít víc? Pusťte se do kreativního vaření s foodblogery. Experimentujte, zkoušejte nové chuťové kombinace a zapojte fantazii. Chcete vědět, co si pro vás gastronadšenci z blogů FoodLover Kitchen story a Slepičárna blog nachystali? Stáhněte si naši kuchařku ZDARMA.

Rodinné stolování podle Slepičárna blog

Jak si Jana, Štěpán a jejich dvě dcery nejraději užívají dobré jídlo? No přece dohromady! Společná příprava rodinného obědu má něco do sebe. 

„V sobotu ráno vyrážíme na náplavku na trh. Vybíráme si od farmářů sezonní suroviny, z nichž připravujeme rodinný oběd. Jednak tím podpoříme lokální produkci, ale také vždy načerpáme inspiraci, co si doma uvařit. Je to obvykle spontánní, a tak připravujeme to, na co zrovna máme chuť. Do vaření se zapojí každý, nazdobíme stůl a jídlo si užijeme společně,“ popisují Jana se Štěpánem.

Tyčový mixér

Zvolte správnou rychlost a užívejte si pohodlné mixování bez ohledu na strukturu ingrediencí.

Ponorný tyčový mixér Electrolux mixuje přísady na mandlové palačinky

Jak na domácí těstoviny s pestem

Jakmile vyzkoušíte domácí těstoviny, žádné jiné už nebudete chtít. Jana je připravuje z italské semolinové mouky, která se vyrábí z tvrdé pšenice. S tvarováním těstovin vám pomůže robot se speciálním nástavcem. Jana se rozhodla zvolit tagliatelle, tedy dlouhé širší nudle, které vytvarovala do porcí ve tvaru hnízda. Štěpán se mezitím postaral o domácí pesto s pecorinem, parmezánem, kvalitním olivovým olejem a medvědím česnekem. Neodolatelná kombinace v italském stylu.

Jana při výrobě čerstvých těstovin používá hned několik triků: „Těsto na čerstvé těstoviny rychle schne, proto ho dávám v mikrotenovém sáčku odpočinout do chladničky aspoň na 30 minut, aby nebylo okoralé. Práci s těstem usnadní navlhčené ruce. Vyválím ho natenko, a když je těsto asi 1 mm tenké, zvolím nástavec podle konkrétního tvaru těstovin. Já jsem vybrala tagliatelle, protože jsou vizuálně krásné a dobře se s nimi pracuje. Čerstvé těstoviny se vaří v osolené vodě krátce, asi jen 3 minuty. Výhodou také je, že jich můžu udělat jen tolik, kolik hned spotřebujeme.“

Jahodový kynutý koláč z parní trouby

Řada lidí má z kynutého těsta přirozený respekt. Aby správně vykynulo, vyžaduje jemnou péči a trpělivost, nic se nesmí uspěchat. To potvrzuje i Jana, která se v pečení skutečně vyzná. Ve spolupráci s parní troubou se rozhodla připravit kynutý koláč s tvarohovou náplní a jahodami. O perfektně uhnětené těsto se postará kvalitní robot, zatímco rovnoměrné propečení koláče zajistí pára. Výsledkem je nadýchaný, vláčný a lahodný dezert.

„Po uhnětení je důležité, aby těsto kynulo ve stabilní teplotě. Obvykle si předehřeju troubu, těsto v míse přikryju čistou utěrkou a nechám ho kynout. Jakmile někde fouká, otevírají se dveře nebo okno, hrozí, že těsto nevyběhne. Úprava v páře kynutému těstu prospívá, při teplotě 150 °C se náplň i okraje koláče, které mají sklony rychleji zlátnout a praskat, upečou krásně rovnoměrně. Okraje těsta během pečení potírám rozehřátým máslem s kapkou tuzemáku, mlékem nebo rozšlehaným vejcem,“ prozrazuje své tipy Jana.

Aby jídlo skvěle chutnalo i vypadalo

Instagram představuje pro food blogery skvělou platformu pro sdílení kulinářské inspirace. I Jana se Štěpánem vědí, že průměrná fotka nikoho příliš neuchvátí, vše musí vypadat skvěle, lahodně a autenticky. A navíc se něčím odlišit od dalších tisíců podobných záběrů. Vyfotit jídlo tak, aby vypadalo lákavě i na obrázku, proto může být někdy docela věda. Slepičárna blog sází na přirozené denní světlo, zajímavé nádobí a nepřezdobený domácký styl servírovaní.

„Pokrm nejlépe vynikne na tmavém až černém talíři. Světlé krémové barvy naopak navodí atmosféru jara či léta, stříbro a jemný dekor zase působí luxusně. My rádi kombinujeme moderní a staré nádobí. Při servírování dáváme pozor na to, aby se nádobí neumazalo. Když se něco peče, je naopak lepší, když je pekáček lehce zapečený – působí to reálně. Jídlo na talíři je dobré vrstvit, aby vznikala perspektiva. Už neplatí, že všude musí být zelená bylinka. Naopak, bylinky obvykle sekáme. Hrubě se solí a pepří a fotce vůbec neuškodí, když něco upadne z talíře či prkýnka vedle,“ radí blogeři.

Jak si užít oběd s rodinou

Stolování s dětmi musí být hlavně praktické. To ale neznamená, že nemůže být stylové, naopak! Jana se Štěpánem mají rádi, když je stůl plný různých pokrmů, aby si každý mohl vybrat, co má nejraději. Stejně tak probíhá i dochucování – na prostřené tabuli nesmí chybět mlýnek na sůl a pepř a kvalitní olivový olej. Vše doladí originální nádobí, živé květiny, sladká tečka v podobě kynutého koláče s tvarohem a jahodami a samozřejmě příjemná rodinná atmosféra.

„Prostřený stůl musí jednak dobře vypadat, ale servírovaní také musí být praktické. Když máte rodinu, nechce se vám kvůli každé maličkosti odcházet od stolu, proto je fajn mít všechno hezky po ruce. Protože každý preferuje jiné chutě, dochucujeme některé pokrmy až během stolování. Navíc kvůli dcerám méně solíme, a tak si svou porci doladíme až při podávání. Stůl plný nádob s dobrým jídlem je zárukou toho, že se do akce zapojí celá rodina, vzájemně si věci podáváme a při tom si povídáme. Díky tomu se stolování promění v příjemný zážitek,“ shodují se Jana a Štěpán.

Slepičárna blog: Dvojité štěstí z domácí kuchyně

Málokterý pár si společné chvíle v kuchyni užívá tak jako Jana a Štěpán. Blog Slepičárna založili v roce 2015 jako virtuální zápisník oblíbených receptů. Baví je tradiční česká jídla, ale nebojí se ani chuťových experimentů. Pokrmy zvládají nejen uvařit, ale také lákavě nazdobit a originálně zvěčnit. Jana se Štěpánem fandí sezónním lokálním surovinám, milují maso, ale také středomořskou kuchyni. Nejraději vaří pro své dvě dcery, blízké a kamarády.

Kde sbíráte gastronomickou inspiraci?
Nejraději máme západní Francii. Milujeme tamní trhy i recepty. Vedle české kuchyně je nám ta středomořská asi nejbližší. Baví nás životní tempo místních i jejich vztah k jídlu.

Na jaký kulinářský zážitek jen tak nezapomenete?
Je jich hodně, dobré i ty špatné. Kulinářský zážitek je pro nás už jen to, že nám dcery uvaří nebo upečou něco dobrého. Třeba Thea umí skvěle lívance a Mia zase ham and eggs.

Jakým jídlem dokážete udělat největší dojem?
Štěpán je král polévek a tradičních českých jídel, umí také pracovat s rybami. Já mám zase nejraději vůni droždí a jakékoliv jídlo s ním. Ať už jsou to kynuté buchty, frgále nebo třeba focaccia.

Společné vaření se Slepičárna blog

Inspirativní večer s Janou a Štěpánem

Příležitost strávit příjemný večer s oblíbenými blogery dostali také příznivci páru ze Slepičárna blog. Skvělé setkání, kde se kromě dobrého vína servírovala také jarní zeleninová polévka, domácí těstoviny s pestem z medvědího česneku, lahodná paštika a kynutý koláč, se konalo v Electrolux AvantGarde škole vaření, kde si účastníci otestovali benefity spotřebičů Electrolux. A zdá se, že byli spokojeni.

#chutzazitvic #makelifedelicious #electrolux

Zajímavé novinky, rady a tipy

Nechte se inspirovat a usnadněte si s námi život

Spotřebiče navrhujeme tak, aby vám jejich funkce zpříjemňovaly každý den. Při vaření, úklidu i péči o prádlo. Chceme vám usnadnit život a ušetřit čas, abyste se mohli soustředit na to, co vás opravdu baví. Máte chuť zažít víc? Sledujte naše videa, v nichž vám ukážeme praktické tipy a představíme novinky, které pro vás připravujeme.


Recepty podle Kitchen story

Kukuřičná placka s rajčaty a fetou

Zelenina, feta, bazalka, to je osvědčená letní kombinace. Místo do salátu, je ale zkuste dát na kukuřičné těsto a upéct. Je to vlastně taková rychlá verze pizzy nebo quiche, protože na rozdíl od nich máte těsto hotové za dvacet minut a za další půl hodinu už můžete servírovat na stůl. A i když je to rychlovka, chutná fantasticky.

Ovocná zmrzlina

Bez laktózy, pro vegetariány i vegany, taková je luxusní domácí zmrzlina od Mariky a Jirky z Kitchen story. A proč nás jejich recept baví? Protože kromě sezonního ovoce a výkonného mixéru nepotřebujete extra příslušenství a zmrzlina je hotová za 15 minut.

Pečené kuře se zeleninou

Pečené kuře je bezesporu jedno z nejoblíbenější jídel. Chutná malým i velkým. Můžete ho péct jen tak samotné nebo ho povýšit pečenou zeleninou a bylinkami na dokonalý zimní pokrm. Zahřeje vás na těle i na duši. Tak zažeňte chmury, tohle je hygge po česku.

Zvenku lesklá, uvnitř vláčná, pokaždé skvělá

Austrálie a Nový Zéland se už roky přou o původ sněhového dezertu Pavlova, který je pojmenován po ruské primabaleríně. A není divu, jde totiž o výborný zákusek připomínající obří sněhovou pusinku, která uvnitř zůstává lahodně vláčná. Kouzlu Pavlovy propadli i Marika a Jirka. Manželé v kuchyni ovšem vyměnili lesní plody za nakyslou karamelizovanou rebarboru, která skvěle ladí s krémem z bezlaktózového kokosového mléka.

Čokoládový koláč

Červená řepa a kvalitní čokoláda jsou dokonale sehraný pár. Čokoláda dodá chuť, řepa se postará o vláčnost těsta. Když k tomu přičteme, že jde o koláč bez lepku, vlastně ani nehřešíte a můžete ho sníst, kolik chcete.

Kokosky ze čtyř ingrediencí

Hromádky s kokosovou příchutí patří mezi nestárnoucí vánoční klasiku. Pokud máte rádi kokos, pusťte se bez obav do pečení, potřebovat budete pouhé čtyři ingredience. Hotové kokosky, v nichž nechybí ani křupavé plátky mandlí, pak můžete mlsat sami, nebo jimi podarovat své blízké.

Slaný špenátový koláč

Slaný koláč neboli quiche podle Kitchen story je skvělou teplou svačinou, když se vrátíte domů celí zmrzlí. Můžete si ho ale upéct a vzít s sebou ven na piknik, protože chutná i za studena. Zkrátka ideální recept do každého počasí.

Stáhněte si kuchařku s oblíbenými recepty českých foodblogerů

Máte chuť zažít víc? Pusťte se do kreativního vaření s foodblogery. Experimentujte, zkoušejte nové chuťové kombinace a zapojte fantazii. Chcete vědět, co si pro vás gastronadšenci z blogů FoodLover Kitchen story a Slepičárna blog nachystali? Stáhněte si naši kuchařku ZDARMA.

Pochoutky bez lepku i laktózy s Kitchen story

Protože Jirka trpí Crohnovou chorobou, musel ze svého jídelníčku vyřadit lepek či laktózu. To ale neznamená, že si manželé v kuchyni takovým omezením nechali zkazit radost z dobrého jídla. Naopak!

„Když Jirkovi nemoc diagnostikovali, mysleli jsme, že s blogem budeme muset skončit. Učili jsme se vařit jinak, žít jinak. Ale pak jsme si řekli, že k téhle změně přistoupíme jako k výzvě a na blogu ji zúročíme. Snažíme se ostatním ukázat, že se s podobným hendikepem dá plnohodnotně žít, že je tu pořád spousta možností, jak si jídlo užít a vychutnat,“ je přesvědčená Marika.

Stolní mixér Masterpiece

Skvělý pro přípravu nápojů smoothie, polévek a omáček. Díky technologii PowerTilt® a silným titanovým nožům dosáhnete s naším stolním mixérem sametové struktury.

Chutně i bez lepku a laktózy

Krémové polévky zažívají vlnu popularity. Ta špenátová je plná vitamínů a její předností je i rychlá a nenáročná příprava, o niž se postará výkonný mixér Masterpiece. Výsledek stačí doladit smetanou bez laktózy, nasekanými oříšky a řeřichou.

Základem polévky je vedle špenátu také vývar. „Kvalitní vývar u nás nesmí chybět. Přidáváme ho do polévek a omáček, vždy máme doma v mrazáku nebo lednici zásobu připravenou k použití. Zeleninový vývar pozdvihne chuť polévky, která bude plnější. Totéž platí i u omáček nebo třeba risotta,“ popisuje tajnou ingredienci Marika.

Osvěžující variace na koláč s jahodami

Skvělý ovocný zákusek se obejde bez tradičního korpusu. Zapojte fantazii, experimentujte a dodejte svým oblíbeným moučníkům novou formu. Chutný kompromis představuje zapečené ovoce se sladkou krustou tvořenou drobenkou s mandlemi. Zkuste se vzdát tradičního servírování a naberte si podle chuti. A pokud se chcete skutečně rozmazlovat, dolaďte ovoce oblíbenou zmrzlinou.

Pstruh a koláč z parní trouby

Chystáte k večeři servírovat rybu a jako dezert bezlepkový koláč s jahodami, ale nemáte příliš času nazbyt? V parní troubě můžete oba pokrmy péct zároveň, aniž by jeden přebral vůni od druhého.

„Byli jsme překvapení, že souběžné pečení slané ryby i sladkého koláče proběhlo naprosto v pořádku. Ani jedno jídlo nemělo pachuť po tom druhém, i když je ryba dost aromatická. Pára v troubě zajistila koláči krásně křupavou krustu. A ryba naopak byla krásně šťavnatá,“ shodují se Jirka s Marikou.

V hlavní roli chřest

Chřest je typickým zástupcem sezónní zeleniny. Marika s Jirkou ho rádi připravují se slaninou, zastřeným vejcem a doma vypěstovanými klíčky.

Jak na zastřené vejce? „Do vody v hlubším hrnci přidávám lžíci vinného octu a sůl. Vodu přivedu těsně pod bod varu, kdy se na dně tvoří bublinky, vroucí voda by totiž vejce roztrhala. Lžící ve vodě vytvořím lehký vír, do něhož vyklepnu vejce, a vařím ho přibližně 3 minuty,“ popisuje Marika svůj postup.

Maso porcuje hostitel

Marika s Jirkou upřednostňují strohý styl prostírání, jaký je populární zejména ve Skandinávii. U jídla nesmí chybět čerstvé květiny a příjemná hudba.

Rybu nebo maso je vhodné servírovat vcelku. „Porcování by se měl ujmout sám hostitel. Vyhýbáte se rybám kvůli kostem? Pokud pstruha dobře naporcujete, měli byste se většiny kostí zbavit už před servírováním. Určitě stojí za to podívat se na nějaké video na internetu. Po pár večeřích to půjde úplně samo,“ radí Jirka.

Kitchen story: Jídlo si může vychutnat úplně každý

Marika a Jirka jsou parťáci v životě i v kuchyni. Oba svorně tvrdí, že je vaření baví odjakživa. Blog Kitchen story v počátcích plnil roli online kuchařky pro rodinu a známé, ale publikum se začalo rychle rozrůstat. I proto se pár rozhodl pojmout zjištění, že Jirka trpí Crohnovou nemocí, jako výzvu. Marika s Jirkou o stravování důkladně přemýšlejí, hledají nové cesty a tvoří vlastní kreativní recepty. Jídlo si totiž mohou užívat i lidé se speciálním stravovacím režimem. Stačí jen chtít.

Jaké jídlo nejvíc ocení vaši nejbližší?
Rádi přinášíme našim blízkým nové chuti a pokrmy, které jsme pro ně ještě nikdy nepřipravili. To, že po jídle zbudou jen prázdné talíře, je pro nás největší odměnou.

Jakým jídlem dokážete udělat největší dojem?
Líbí se nám, že i z pár kvalitních ingrediencí lze z jídla vytáhnout maximum chuti tak, aby výsledek udělal dojem téměř na každého. Držíme se sezónnosti, protože právě sezónní suroviny v sobě obsahují maximum chutí a vůní.

Co pro vás znamená Chuť zažít víc?
Je to pro nás téměř každodenní potřeba a chuť poznávat nové věci. Na světě je tolik všemožných chutí a vůní, které člověka inspirují a posouvají dále.

Společné vaření s Kitchen story

S Marikou a Jirkou bez lepku a laktózy

Setkání se dočkali také fanoušci Kitchen story. Jejich čas nastal v první polovině května ve škole vaření Electrolux AvantGarde. Na místě je kromě Mariky a Jirky čekal další Jirka – tentokrát ovšem Hilgart – a také čerstvé suroviny, které se staly základem lahodného menu bez lepku a laktózy. Přesvědčte se o tom, že si jídlo může naplno užívat skutečně každý. Důkazem je nejen rychlá špenátová polévka, ale i chřest se slaninou, šťavnatá ryba nebo skvělý koláč.

#chutzazitvic #makelifedelicious #electrolux

Zajímavé novinky, rady a tipy

Nechte se inspirovat a usnadněte si s námi život

Spotřebiče navrhujeme tak, aby vám jejich funkce zpříjemňovaly každý den. Při vaření, úklidu i péči o prádlo. Chceme vám usnadnit život a ušetřit čas, abyste se mohli soustředit na to, co vás opravdu baví. Máte chuť zažít víc? Sledujte naše videa, v nichž vám ukážeme praktické tipy a představíme novinky, které pro vás připravujeme.


Jiří Hilgart

Jirka hrál 10 let v symfonickém orchestru na kontrabas, ale stále váhal, jestli je klasická hudba to, čemu se chce v životě věnovat. Úspěch v kuchařské soutěži Masterchef Česko rozhodl o tom, že přednost dostane kariéra v gastronomii. A tak se vaření změnilo z koníčka v regulérní zaměstnání. Jirku baví sledovat aktuální kulinářské trendy i nově otevřené nebo oceněné podniky. V kuchyni preferuje čerstvost, jednoduchost a jídlo, které díky správné kombinaci surovin zkrátka funguje.

Jakým jídlem dokážete udělat největší dojem?
Jakýmkoliv, které funguje u lidí, pro něž vařím. Nemám žádné „machr“ jídlo. Pokaždé se snažím o to, aby lidem chutnalo a aby je to, co jim naservíruju, bavilo.

Existuje nějaká surovina, ze které máte respekt?
Když člověk vejde do kuchyně, měl by celkově cítit určitou pokoru. Osobně mám respekt třeba z práce s masem.

Kdybyste mohl kohokoliv pozvat na jídlo, kdo by to byl a co byste uvařil?
Pozval bych Honzu Punčocháře a Zdeňka Pohlreicha a donutil bych je k tomu, aby místo mě vařili oni. A já bych jim samozřejmě při práci koukal pod ruce.

Recepty Jirky Hilgarta

#chutzazitvic #makelifedelicious #electrolux

Zajímavé novinky, rady a tipy

Nechte se inspirovat a usnadněte si s námi život

Spotřebiče navrhujeme tak, aby vám jejich funkce zpříjemňovaly každý den. Při vaření, úklidu i péči o prádlo. Chceme vám usnadnit život a ušetřit čas, abyste se mohli soustředit na to, co vás opravdu baví. Máte chuť zažít víc? Sledujte naše videa, v nichž vám ukážeme praktické tipy a představíme novinky, které pro vás připravujeme.