Chuť zažít víc
Nezapomenutelné chvíle
Vaření, to není jen příprava jídla. Je to rituál plný barev, chutí a zábavy. Máte i vy chuť zažít víc? Nechte se inspirovat oblíbenými foodblogery a zkoušejte spolu s nimi nové kombinace chutí. Možností je celá řada. Objevte s námi skvělá jídla i opomíjené suroviny. Získáte nejen dokonalé jídlo, ale i nezapomenutelné zážitky.
Inspirujte se od milovníků jídla
Tři blogy, pětice kuchařů, stovky receptů a tisíce fotek, nad kterými se sbíhají sliny. Naše blogery spojuje láska k jídlu a chuť dělit se s ostatními o recepty, tipy a nápady, jak proměnit vaření v kreativní zábavu. Nechte se inspirovat a nahlédněte přímo do jejich kuchyně. Jak si poradí s úkolem připravit tradiční jídla trochu jinak?
Ochutnejte skvělá jídla od profíka
Zajímá vás, jak si v kuchyni vede náš kuchař Jiří Hilgart? Přihlaste se na některý z kurzů vaření, kde vám předvede své kulinářské umění. Naučí vás připravit lahodné a zdravé jídlo v multifunkční parní troubě a zároveň vám ukáže, co všechno taková trouba umí.
-
Kurzy vaření
Chcete se seznámit se všemi funkcemi, které trouby Electrolux nabízí, a naučit se využívat páru na maximum? Naši kuchaři vám na kurzech vaření ukáží, jak na to.
-
Recepty
Lámete si hlavu s tím, co připravíte k obědu či večeři? Inspirujte se našimi recepty pro multifunkční parní trouby. Jsou rychlé, snadné a lahodné, stačí si jen vybrat.
Stáhněte si kuchařku s oblíbenými recepty českých foodblogerů
Máte chuť zažít víc? Pusťte se do kreativního vaření s foodblogery. Experimentujte, objevujte nové chuťové kombinace a zapojte fantazii. Chcete vědět, co si pro vás gastro nadšenci z blogů FoodLover, Kitchen story a Slepičárna blog nachystali?
Zapojte kreativitu
Bez fantazie, dobrých nápadů a odvahy experimentovat by v kuchyni byla nuda. Máte chuť zažít víc? Spotřebiče Electrolux posunou vaši kreativitu do nových dimenzí a promění vaření v zábavu. Nechte se inspirovat, zkoušejte nové kombinace chutí a servírujte svým nejbližším skvělá jídla, na která budou s láskou vzpomínat.
Zajímavé novinky, rady a tipy
Inspirace do vašeho mailboxu
Pravidelně vám přinášíme informace o novinkách, soutěžích i probíhajících akcích. Přihlaste se k odběru, aby vám nic z toho neuniklo.
Venku chutná nejlépe
Hezké počasí láká ven, tak proč sedět doma? Vydejte se do parku na piknik nebo na výlet do přírody a s sebou si zabalte poctivé domácí občerstvení. Žádný fast food ze stánku! Přinášíme vám inspirativní recepty, které pro vás napekli naši známí blogující gurmáni v troubách Electrolux a dokonalý výsledek si pojistili přidáním páry. Vychutnejte si šťavnaté maso a vláčné dezerty někde v trávě pod širým nebem. Uvidíte, že na čerstvém vzduchu chutná mnohem lépe.
Letní salát
s trhaným kuřecím masem
Trhané maso je hit a nemusí to být jen vepřové. Blogerka FoodLover použila kuřecí prsa, dobře je nachutila a svěřila na hodinu parnímu programu trouby Electrolux. Výsledkem je krásně měkké a šťavnaté maso, které si můžete zamíchat třeba do zeleninového salátu, vložit do bagety nebo sendviče. Ideální jídlo s sebou na cesty nebo do práce.
Zapečený francouzský toust s ovocem
Letní snídaně v trávě ve francouzském stylu a na sladko. V tomto receptu od Slepičárna blogu se používá pravá francouzská brioška, která má velmi typickou sladko-slanou chuť. Pokud ji v obchodě neseženete, zvládnete si ji upéct i sami. Kombinace s čerstvými jahodami, třešněmi a vanilkou chutná vážně božsky. A když přidáte během pečení trochu páry, jako my v troubě PlusSteam, bude toust uvnitř vláčný a na povrchu krásně křupavý.
Ořechové mini bábovičky
od Kitchen story
Jsou roztomilé, hříšně dobré a raz dva upečené. Ořechové mini bábovičky s čokoládovou polevou podle Kitchen story si můžete upéct kdykoli vás přepadne chuť na sladké nebo chystáte občerstvení třeba na piknik. Všechny ingredience určitě najdete doma ve spíži, stačí je jen smíchat dohromady a za hodinu už voní bábovičky na stole.
Naše parní trouby
Poradí si s pečením, vařením, grilováním i přípravou pokrmů Sous-Vide. Pára dodá surovinám vláhu, zvýrazní chuť a podtrhne přirozenou strukturu. Vychutnejte si šťavnaté maso, chléb s křupavou zlatavou kůrkou i zeleninu, která si zachová barvu i cenné vitamíny.
Pusťte páru do kuchyně
Naše parní trouby si poradí s pečením, vařením, grilováním i přípravou pokrmů Sous-Vide. Pára dodá surovinám potřebnou vláhu, zvýrazní jejich chuť a podtrhne přirozenou strukturu. Vychutnejte si šťavnaté maso, chléb s křupavou zlatavou kůrkou i zeleninu, která si zachová barvu a vitamíny.
Černé super tacos
Jestli hledáte originální recept na zahradní party, vsaďte na mexické tacos. A ještě větší dojem uděláte, když těsto na pšeničné tortilly obarvíte aktivním uhlí na černo.. Na kilo mouky dejte jednu lžíci aktivního uhlí.
Kadeřávkový salát
s avokádem
Tento salát perfektně ladí s receptem na černé super tacos, ale klidně si ho můžete dát samotný nebo jako přílohu třeba ke grilovanému masu. A pozor, kadeřávek je extrémně zdravá zelenina!
Tradiční velikonoční nádivka
Nádivka je důležitou součástí velikonočního hodování. Podávala se na Bílou sobotu a symbolizovala ukončení dlouhého půstu. Co rodina, to originální chuť. My vám přinášíme tradiční a léty prověřený recept.
Lasagne na víně
Lasagne jsou poměrně náročné na přípravu, ale když si dáte záležet, výsledek stojí za to. Vyzkoušejte recept bez tradičního bešamelu a naopak do ragú z mletého masa zkuste přidat víno a portské.
PečemPecen: Pečeme s párou
PečemPecen je komunita nadšených domácích pekařů. Tváří, tělem i duší tohoto projektu jsou Juliana s Martinem, které dost možná znáte jako Maškrtnicu a pana Cuketku. Nyní jsme spojili síly dohromady a přinášíme vám speciál pečení v páře. Přípravu receptů jsme svěřili troubám PlusSteam, protože horký vzduch v kombinaci s párou dokáže vykouzlit to nejlepší a nejkřupavější pečivo. Těšit se můžete na spoustu receptů a videí. A jestli si netroufáte na vlastní kvásek, mrkněte na kváskovou mapu PečemPecen, kdo z blízkého okolí je ochotný se o něj s vámi podělit.
Jidášky neboli ptáčci
Jidáše mají v některých regionech podobu ptáčka, symbolu zrození. Vytvarujete ho tak, že z těsta uválíte váleček v délce 15 až 20 cm a uvážete z něj jednoduchý uzel. Spodní konec nastřihnete jako „ocásek“ a do horního zapíchnete koření jako oči. Jednodušší a stejně hezkou variantou je třeba uzel nebo spirála.
Žemle na hot dog
Upečte si pravé americké žemle na hot dog, pohrajte si s náplní a máte skvělé pohoštění, které potěší a zasytí všechny věkové kategorie. Žemle jsou nasládlé, pečením v páře krásně nadýchané, přesto pevné, aby zvládly pořádnou nálož ingrediencí. Můžete si je dát i druhý den nebo uložit do mrazáku pro strýčka příhodu.
Co umí pára?
Každý, kdo už pár chlebů upekl, ví, jak je pára pro jeho přípravu důležitá. Právě trocha vlhkosti vykouzlí kůrku tak akorát tenkou, kaštanově vybarvenou a lesklou. Díky páře může pečivo během prvních chvilek v troubě zvětšit svůj objem do maximální možné míry a nepopraskat.
Trouba PlusSteam
Multifunkční trouba s funkcí PlusSteam vládne velkým vnitřním prostorem, rovnoměrným pečením a množstvím pečicích programů. Zvládne všechno, co od multifunkční horkovzdušné trouby očekáváte, má však jednu podstatnou funkci navíc – páru. Trocha páry k horkému vzduchu na začátku pečení je zárukou perfektního kynutí a křupavé kůrky. Pečivo je uvnitř vláčené, nadýchané a na povrchu krásně křupavé.
Recepty podle Foodlover
Roastbeef
s pečenými bramborami
Dobře upečený roastbeef je docela majstrštyk. Úspěch totiž závisí na správném propečení, protože maso musí být uvnitř lehce narůžovělé a šťavnaté, nikoliv syrové, nebo naopak vysušené. Pokud máte naši parní troubu s teplotní sondou, upečete roastbeef pokaždé jak v michelinské restauraci. Důležitý je také výběr masa. Tereza doporučuje květovou špičku.
Salát s pečenou dýní
na Plancha grilu
Královnou sezony padajícího listí je bezesporu dýně, tak šup s ní na gril. Její oranžová barva podzimním salátům náramně sluší. Že nemáte gril? Blogerka Foodlover vyzkoušela Plancha gril na varnou desku. V pohodlí domova můžete grilovat maso i zeleninu po celý rok. A za každého počasí.
Obrácený švestkový koláč
ze špaldové mouky
Švestky, typické ovoce pozdního léta, které je bohaté na minerální látky a vlákninu. Jsou dobré čerstvé i sušené, ale ještě lepší v ovocném koláči. Blogerka FoodLover je zkombinovala se skořicí a třtinovým cukrem, který moučníku dodá příjemnou karamelovou příchuť.
Nektarinková galetka
francouzský koláč
Víte, co je to galetka? Ve Francii tak nazývají jakýkoli kulatý křupavý koláč se zahnutými okraji a odhaleným středem, aby byla pěkně vidět náplň. Ta může být na sladko i na slano. Mouku i náplň můžete střídat podle libosti, nikdy byste ale neměli nahradit máslo jiným tukem. V receptu s nektarinkami od Foodlover se nebojte zužitkovat i povadlejší kousky ovoce, co už v puse nekřupou.
Letní salát
s trhaným kuřecím masem
Trhané maso je hit a nemusí to být jen vepřové. Blogerka FoodLover použila kuřecí prsa, dobře je nachutila a svěřila na hodinu parnímu programu trouby Electrolux. Výsledkem je krásně měkké a šťavnaté maso, které si můžete zamíchat třeba do zeleninového salátu, vložit do bagety nebo sendviče. Ideální jídlo s sebou na cesty nebo do práce.
Ideální předkrm pro ty, co neholdují masu
Když se řekne tatarák, pravděpodobně se vám vybaví oblíbená pikantní směs, jejíž základ tvoří škrábané hovězí maso. Na způsob tataráku ale můžete upravit třeba i lososa nebo, stejně jako Tereza, pečenou červenou řepu. Její jemná nasládlost tvoří lahodný kontrast s výraznou chutí i aromatem kozího sýra a lehkou štiplavostí rukoly. Zkrátka ideální předkrm pro hosty, kteří příliš neholdují masu.
Dýňový koláč
Jestli jste unavení ze všech jablečných štrůdlů, zkuste dýňový koláč. Dýni donesla sousedka Eva, vejce snesly strýcovy slepice, těsto jsme udělali a všechno vyfotili s mým tříletým synovcem. Víkend na jihu Čech mě vždycky dobije energií, abych zvládla všechen ten čas strávený v krásně uspěchané Praze.
Vánoční dobrota i pro začátečníky
Pokud nepatříte mezi zručné pekaře nebo nemáte příliš času, ale přesto chcete oslnit návštěvu domácím cukrovím, vsaďte na nepečené kuličky. Nejsou náročné na přípravu, ale o to lahodnější je jejich chuť. Pokud jde o ingredience, nemusíte se nutně držet našeho receptu, zapojte fantazii a přidejte do nich to, co vám nejvíc chutná.
Stáhněte si kuchařku s oblíbenými recepty českých foodblogerů
Máte chuť zažít víc? Pusťte se do kreativního vaření s foodblogery. Experimentujte, objevujte nové chuťové kombinace a zapojte fantazii. Chcete vědět, co si pro vás gastro nadšenci z blogů FoodLover, Kitchen story a Slepičárna blog nachystali?
Jak na sněhovou pusinku s mascarpone a ovocem
Křehký dezert z bílkového sněhu se doslova rozplývá na jazyku. V kombinaci s krémovým sýrem a smetanou mu odolá jen málokdo.
„Základem sněhových pusinek, které trochu připomínají novozélandský moučník Pavlova, jsou krásně našlehané bílky. Do nich se přidá cukr, ocet a škrob. Po vyndání z trouby je sněhový korpus na povrchu krásně upečený, uvnitř je ale ještě vlhký. Když se pusinky doplní krémem a ovocem, nemají konkurenci,” popisuje Tereza.
Užijte si skvělou chuť šťavnatého roastbeefu
Pokud čekáte více hostů, v multifunkční parní troubě snadno připravíte i pořádný kus masa. Jeho propečení vám pomůže průběžně sledovat teplotní sonda.
Tereza si přípravu hovězího v páře pochvaluje: „U roastbeefu je potřeba ohlídat vnitřní teplotu masa, aby bylo krásně šťavnaté a tak akorát propečené. K tomu dopomůže jednak zabudovaná teplotní sonda, ale samozřejmě také pára, která zdůrazní skvělou chuť masa.“
Zážitek pro všechny smysly
Skutečně vynikající jídlo by mělo nejen skvěle chutnat, ale také lákavě vypadat, protože nejprve jíme očima. V případě krémové bramboračky ale servírování může být trochu oříšek.
Tereza si naštěstí umí poradit: „Krémové polévky jsou na foodstyling docela náročné, protože jsou ploché a bez struktury. Pár triky z ní ale vykouzlíte úplně něco jiného. Vyberte jednoduchý bílý talíř a hezkým detailem, použijte čerstvě nasekané bylinky, krutony a kontrastní chilli papričku.“
Aby se hosté cítili skvěle
Kromě skvělého jídla můžete návštěvu okouzlit také příjemným prostředím a stylově prostřenou tabulí. Tereza při stolování sází na nadčasovou jednoduchost, která nikdy neurazí, kombinovanou s originálními nápady.
„Miluju čerstvé květiny a krásný porcelán. Tu správnou atmosféru vyčarují také svíčky, krásně naservírované čerstvé jídlo a hlavně přirozená atmosféra. Nehrajte si doma na luxusní restauraci a užijete si večeři ještě o kousek více,“ doporučuje.
Zajímavé novinky, rady a tipy
Nechte se inspirovat a usnadněte si s námi život
Spotřebiče navrhujeme tak, aby vám jejich funkce zpříjemňovaly každý den. Při vaření, úklidu i péči o prádlo. Chceme vám usnadnit život a ušetřit čas, abyste se mohli soustředit na to, co vás opravdu baví. Máte chuť zažít víc? Sledujte naše videa, v nichž vám ukážeme praktické tipy a představíme novinky, které pro vás připravujeme.
Recepty podle Slepičárny
Krémová polévka s pečeným květákem
Až půjdete na trh pro sezónní zeleninu, nezapomeňte na květák. K obědu i k večeři, doma nebo na chalupě váš žaludek potěší super rychlá a neskutečně dobrá polévka, která je korunovaná pečenými růžičkami květáku s exotickou příchutí.
Zapečený francouzský toust s ovocem
Letní snídaně v trávě ve francouzském stylu a na sladko. V tomto receptu od Slepičárna blogu se používá pravá francouzská brioška, která má velmi typickou sladko-slanou chuť. Pokud ji v obchodě neseženete, zvládnete si ji upéct i sami. Kombinace s čerstvými jahodami, třešněmi a vanilkou chutná vážně božsky. A když přidáte během pečení trochu páry, jako my v troubě PlusSteam, bude toust uvnitř vláčný a na povrchu krásně křupavý.
Polévka je grunt
Základem barevné jarní polévky je poctivý slepičí vývar.
I když je třeba ho pomalu táhnout 4 hodiny, výsledek zkrátka stojí za to. Vývaru klidně můžete připravit větší množství, pokud ho nespotřebujete hned, můžete ho po menších porcích zamrazit – kvalitní drůbeží základ se totiž doma nikdy neztratí. Jana se Štěpánem do polévky kromě domácích nudliček netradičně přidávají třeba ředkvičky, hrášek nebo medvědí česnek. Chuť, kterou tímto postupem získáte, vás spolehlivě postaví na nohy.
Podzimní koláč
„Na podzim, když jsou všude na zahradě jsou spadaná jablka, mám chuť upéct koláč. Zrovna tento recept mám od maminky. Jablečný koláč s pokrývkou z bílkového sněhu je nejen moc dobrý, ale navíc i skvěle vypadá! Proto se klidně může stát slavnostním dortem na oslavu narozenin,“ popisuje Jana z blogu Slepičárna.
Vanilkové rohlíčky s mandlemi
Období vánočního pečení je tu! Určitě uznáte, že receptů na vanilkové rohlíčky není nikdy dost. Pokud stále hledáte ten pravý, zkuste tyhle mandlové! Jsou dokonale křehké, pečené v páře a díky špaldové mouce i o něco zdravější.
Chipsy z řepy
Hledáte slanou dobrotu, kterou byste mohli bez velkých výčitek uzobávat při sledování filmu? Vyzkoušejte chipsy z červené a oranžové řepy. Jednotlivé plátky se připravují v troubě, a tak při pečení neplavou v přepáleném oleji. Výsledkem jsou křupavé lupínky, jejichž chuť vás mile překvapí.
Šlehačková bábovka
"Na bábovkách mě baví jejich tvar, který je variabilní podle formy. Svou první bábovku jsem upekla v 9 letech a od té doby raději striktně dodržuji recept. Do tohoto jsem přidala navíc pouze kakao, protože potom bábovka chutná skoro jako ta klasická třená," vysvětluje Jana z blogu Slepičárna. Už cítíte tu vůni pohodového nedělního odpoledne?
Zimní smoothie
Smoothie jsou skvělou alternativou zdravé svačiny. Dají se připravovat ze sezónních surovin a na tisíc způsobů. Podle Slepičárna blogu stačí rozmixovat vše, co máte rádi… No, abyste nedopadli jako pejsek s kočičkou, doporučujeme vyzkoušet jejich vyladěnou kombinaci pro zimní doping.
Stáhněte si kuchařku s oblíbenými recepty českých foodblogerů
Máte chuť zažít víc? Pusťte se do kreativního vaření s foodblogery. Experimentujte, objevujte nové chuťové kombinace a zapojte fantazii. Chcete vědět, co si pro vás gastro nadšenci z blogů FoodLover, Kitchen story a Slepičárna blog nachystali?
Jak na domácí těstoviny s pestem
Jakmile vyzkoušíte domácí těstoviny, žádné jiné už nebudete chtít. Jana je připravuje z italské semolinové mouky, která se vyrábí z tvrdé pšenice. S tvarováním těstovin vám pomůže robot se speciálním nástavcem. Jana se rozhodla zvolit tagliatelle, tedy dlouhé širší nudle, které vytvarovala do porcí ve tvaru hnízda. Štěpán se mezitím postaral o domácí pesto s pecorinem, parmezánem, kvalitním olivovým olejem a medvědím česnekem. Neodolatelná kombinace v italském stylu.
Jana při výrobě čerstvých těstovin používá hned několik triků: „Těsto na čerstvé těstoviny rychle schne, proto ho dávám v mikrotenovém sáčku odpočinout do chladničky aspoň na 30 minut, aby nebylo okoralé. Práci s těstem usnadní navlhčené ruce. Vyválím ho natenko, a když je těsto asi 1 mm tenké, zvolím nástavec podle konkrétního tvaru těstovin. Já jsem vybrala tagliatelle, protože jsou vizuálně krásné a dobře se s nimi pracuje. Čerstvé těstoviny se vaří v osolené vodě krátce, asi jen 3 minuty. Výhodou také je, že jich můžu udělat jen tolik, kolik hned spotřebujeme.“
Jahodový kynutý koláč z parní trouby
Řada lidí má z kynutého těsta přirozený respekt. Aby správně vykynulo, vyžaduje jemnou péči a trpělivost, nic se nesmí uspěchat. To potvrzuje i Jana, která se v pečení skutečně vyzná. Ve spolupráci s parní troubou se rozhodla připravit kynutý koláč s tvarohovou náplní a jahodami. O perfektně uhnětené těsto se postará kvalitní robot, zatímco rovnoměrné propečení koláče zajistí pára. Výsledkem je nadýchaný, vláčný a lahodný dezert.
„Po uhnětení je důležité, aby těsto kynulo ve stabilní teplotě. Obvykle si předehřeju troubu, těsto v míse přikryju čistou utěrkou a nechám ho kynout. Jakmile někde fouká, otevírají se dveře nebo okno, hrozí, že těsto nevyběhne. Úprava v páře kynutému těstu prospívá, při teplotě 150 °C se náplň i okraje koláče, které mají sklony rychleji zlátnout a praskat, upečou krásně rovnoměrně. Okraje těsta během pečení potírám rozehřátým máslem s kapkou tuzemáku, mlékem nebo rozšlehaným vejcem,“ prozrazuje své tipy Jana.
Aby jídlo skvěle chutnalo i vypadalo
Instagram představuje pro food blogery skvělou platformu pro sdílení kulinářské inspirace. I Jana se Štěpánem vědí, že průměrná fotka nikoho příliš neuchvátí, vše musí vypadat skvěle, lahodně a autenticky. A navíc se něčím odlišit od dalších tisíců podobných záběrů. Vyfotit jídlo tak, aby vypadalo lákavě i na obrázku, proto může být někdy docela věda. Slepičárna blog sází na přirozené denní světlo, zajímavé nádobí a nepřezdobený domácký styl servírovaní.
„Pokrm nejlépe vynikne na tmavém až černém talíři. Světlé krémové barvy naopak navodí atmosféru jara či léta, stříbro a jemný dekor zase působí luxusně. My rádi kombinujeme moderní a staré nádobí. Při servírování dáváme pozor na to, aby se nádobí neumazalo. Když se něco peče, je naopak lepší, když je pekáček lehce zapečený – působí to reálně. Jídlo na talíři je dobré vrstvit, aby vznikala perspektiva. Už neplatí, že všude musí být zelená bylinka. Naopak, bylinky obvykle sekáme. Hrubě se solí a pepří a fotce vůbec neuškodí, když něco upadne z talíře či prkýnka vedle,“ radí blogeři.
Jak si užít oběd s rodinou
Stolování s dětmi musí být hlavně praktické. To ale neznamená, že nemůže být stylové, naopak! Jana se Štěpánem mají rádi, když je stůl plný různých pokrmů, aby si každý mohl vybrat, co má nejraději. Stejně tak probíhá i dochucování – na prostřené tabuli nesmí chybět mlýnek na sůl a pepř a kvalitní olivový olej. Vše doladí originální nádobí, živé květiny, sladká tečka v podobě kynutého koláče s tvarohem a jahodami a samozřejmě příjemná rodinná atmosféra.
„Prostřený stůl musí jednak dobře vypadat, ale servírovaní také musí být praktické. Když máte rodinu, nechce se vám kvůli každé maličkosti odcházet od stolu, proto je fajn mít všechno hezky po ruce. Protože každý preferuje jiné chutě, dochucujeme některé pokrmy až během stolování. Navíc kvůli dcerám méně solíme, a tak si svou porci doladíme až při podávání. Stůl plný nádob s dobrým jídlem je zárukou toho, že se do akce zapojí celá rodina, vzájemně si věci podáváme a při tom si povídáme. Díky tomu se stolování promění v příjemný zážitek,“ shodují se Jana a Štěpán.
Zajímavé novinky, rady a tipy
Nechte se inspirovat a usnadněte si s námi život
Spotřebiče navrhujeme tak, aby vám jejich funkce zpříjemňovaly každý den. Při vaření, úklidu i péči o prádlo. Chceme vám usnadnit život a ušetřit čas, abyste se mohli soustředit na to, co vás opravdu baví. Máte chuť zažít víc? Sledujte naše videa, v nichž vám ukážeme praktické tipy a představíme novinky, které pro vás připravujeme.
Recepty podle Kitchen story
Kukuřičná placka s rajčaty a fetou
Zelenina, feta, bazalka, to je osvědčená letní kombinace. Místo do salátu, je ale zkuste dát na kukuřičné těsto a upéct. Je to vlastně taková rychlá verze pizzy nebo quiche, protože na rozdíl od nich máte těsto hotové za dvacet minut a za další půl hodinu už můžete servírovat na stůl. A i když je to rychlovka, chutná fantasticky.
Ovocná zmrzlina
Bez laktózy, pro vegetariány i vegany, taková je luxusní domácí zmrzlina od Mariky a Jirky z Kitchen story. A proč nás jejich recept baví? Protože kromě sezonního ovoce a výkonného mixéru nepotřebujete extra příslušenství a zmrzlina je hotová za 15 minut.
Pečené kuře se zeleninou
Pečené kuře je bezesporu jedno z nejoblíbenější jídel. Chutná malým i velkým. Můžete ho péct jen tak samotné nebo ho povýšit pečenou zeleninou a bylinkami na dokonalý zimní pokrm. Zahřeje vás na těle i na duši. Tak zažeňte chmury, tohle je hygge po česku.
Zvenku lesklá, uvnitř vláčná, pokaždé skvělá
Austrálie a Nový Zéland se už roky přou o původ sněhového dezertu Pavlova, který je pojmenován po ruské primabaleríně. A není divu, jde totiž o výborný zákusek připomínající obří sněhovou pusinku, která uvnitř zůstává lahodně vláčná. Kouzlu Pavlovy propadli i Marika a Jirka. Manželé v kuchyni ovšem vyměnili lesní plody za nakyslou karamelizovanou rebarboru, která skvěle ladí s krémem z bezlaktózového kokosového mléka.
Čokoládový koláč
Červená řepa a kvalitní čokoláda jsou dokonale sehraný pár. Čokoláda dodá chuť, řepa se postará o vláčnost těsta. Když k tomu přičteme, že jde o koláč bez lepku, vlastně ani nehřešíte a můžete ho sníst, kolik chcete.
Kokosky ze čtyř ingrediencí
Hromádky s kokosovou příchutí patří mezi nestárnoucí vánoční klasiku. Pokud máte rádi kokos, pusťte se bez obav do pečení, potřebovat budete pouhé čtyři ingredience. Hotové kokosky, v nichž nechybí ani křupavé plátky mandlí, pak můžete mlsat sami, nebo jimi podarovat své blízké.
Slaný špenátový koláč
Slaný koláč neboli quiche podle Kitchen story je skvělou teplou svačinou, když se vrátíte domů celí zmrzlí. Můžete si ho ale upéct a vzít s sebou ven na piknik, protože chutná i za studena. Zkrátka ideální recept do každého počasí.
Stáhněte si kuchařku s oblíbenými recepty českých foodblogerů
Máte chuť zažít víc? Pusťte se do kreativního vaření s foodblogery. Experimentujte, objevujte nové chuťové kombinace a zapojte fantazii. Chcete vědět, co si pro vás gastro nadšenci z blogů FoodLover, Kitchen story a Slepičárna blog nachystali?
Chutně i bez lepku a laktózy
Krémové polévky zažívají vlnu popularity. Ta špenátová je plná vitamínů a její předností je i rychlá a nenáročná příprava, o niž se postará výkonný mixér Masterpiece. Výsledek stačí doladit smetanou bez laktózy, nasekanými oříšky a řeřichou.
Základem polévky je vedle špenátu také vývar. „Kvalitní vývar u nás nesmí chybět. Přidáváme ho do polévek a omáček, vždy máme doma v mrazáku nebo lednici zásobu připravenou k použití. Zeleninový vývar pozdvihne chuť polévky, která bude plnější. Totéž platí i u omáček nebo třeba risotta,“ popisuje tajnou ingredienci Marika.
Osvěžující variace na koláč s jahodami
Skvělý ovocný zákusek se obejde bez tradičního korpusu. Zapojte fantazii, experimentujte a dodejte svým oblíbeným moučníkům novou formu. Chutný kompromis představuje zapečené ovoce se sladkou krustou tvořenou drobenkou s mandlemi. Zkuste se vzdát tradičního servírování a naberte si podle chuti. A pokud se chcete skutečně rozmazlovat, dolaďte ovoce oblíbenou zmrzlinou.
Pstruh a koláč z parní trouby
Chystáte k večeři servírovat rybu a jako dezert bezlepkový koláč s jahodami, ale nemáte příliš času nazbyt? V parní troubě můžete oba pokrmy péct zároveň, aniž by jeden přebral vůni od druhého.
„Byli jsme překvapení, že souběžné pečení slané ryby i sladkého koláče proběhlo naprosto v pořádku. Ani jedno jídlo nemělo pachuť po tom druhém, i když je ryba dost aromatická. Pára v troubě zajistila koláči krásně křupavou krustu. A ryba naopak byla krásně šťavnatá,“ shodují se Jirka s Marikou.
V hlavní roli chřest
Chřest je typickým zástupcem sezónní zeleniny. Marika s Jirkou ho rádi připravují se slaninou, zastřeným vejcem a doma vypěstovanými klíčky.
Jak na zastřené vejce? „Do vody v hlubším hrnci přidávám lžíci vinného octu a sůl. Vodu přivedu těsně pod bod varu, kdy se na dně tvoří bublinky, vroucí voda by totiž vejce roztrhala. Lžící ve vodě vytvořím lehký vír, do něhož vyklepnu vejce, a vařím ho přibližně 3 minuty,“ popisuje Marika svůj postup.
Maso porcuje hostitel
Marika s Jirkou upřednostňují strohý styl prostírání, jaký je populární zejména ve Skandinávii. U jídla nesmí chybět čerstvé květiny a příjemná hudba.
Rybu nebo maso je vhodné servírovat vcelku. „Porcování by se měl ujmout sám hostitel. Vyhýbáte se rybám kvůli kostem? Pokud pstruha dobře naporcujete, měli byste se většiny kostí zbavit už před servírováním. Určitě stojí za to podívat se na nějaké video na internetu. Po pár večeřích to půjde úplně samo,“ radí Jirka.
Zajímavé novinky, rady a tipy
Nechte se inspirovat a usnadněte si s námi život
Spotřebiče navrhujeme tak, aby vám jejich funkce zpříjemňovaly každý den. Při vaření, úklidu i péči o prádlo. Chceme vám usnadnit život a ušetřit čas, abyste se mohli soustředit na to, co vás opravdu baví. Máte chuť zažít víc? Sledujte naše videa, v nichž vám ukážeme praktické tipy a představíme novinky, které pro vás připravujeme.